Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Njemačke Christofer Burger govorio je o planovima njemačke diplomatije i ministrice Annalene Baerbock kada je riječ o eventualnom uvođenju sankcija za Milorada Dodika i vlasti u RS-u zbog secesionističkih aktivnosti. Na konferenciji za medije Ministarstva vanjskih poslova novinari su pitali Burgera o tome šta se konkretno razmatra kada se govori o tome da Milorad Dodik mora platiti cijenu za secesionističke aktivnosti.

“Annalena Baerbock je nakon sastanka u ponedjeljak rekla da EU mora poslati jasan signal protiv pokušaja secesije te da se osigura da destruktivna politika Dodika i RS-a ne prođe bez posljedica. Ona predstavlja oštar i opasan napad na jedinstvo BiH i na Dejton. Zato nam je jasno da mi nećemo sarađivati s entitetom koji aktivno radi na uništenju BiH, a radimo i na nivou Evropske unije kako bismo preraspodijelili sredstva projekata koja su namijenjena Bosni i Hercegovini”, naveli su iz Ministarstva vanjskih poslova Njemačke.

Također, glasnogovornik Burger je naglasio kako se unutar Evropske unije razmatraju i mjere protiv pojedinaca koji dovode u pitanje teritorijalni integritet BiH.

“U bliskom smo kontaktu s partnerima u EU, ali i sa Sjedinjenim Američkim Državama i Velikom Britanijom. To su teme o kojima se sada vode rasprave kako bi se stavio jasan znak ‘Stop’ na takve neprihvatljive secesionističke tendencije. Naravno, kada će se donijeti takve odluke ne ovisi samo o Saveznoj vladi Njemačke, već se tiče i koordinacije s evropskim partnerima”, izjavio je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Njemačke Christofer Burger.

O mogućim ekonomskim sankcijama i o tome šta bi one mogle podrazumijevati govorio je i visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, koji je naglasio kako sankcije nisu jedini instrument djelovanja.

“Zamislivo je i da se uslovi svaka uplata koja stiže u BiH ili u neku od njenih institucija”, kaže Schmidt.

Podsjetimo, bivši ministar vanjskih poslova Njemačke Heiko Maas prvi je nametnuo priču o uvođenju svojevrsnih ekonomskih sankcija RS-u. U nedavnom intervjuu za Klix.ba Maas je izjavio kako Njemačka ne može sjediti skrštenih ruku dok vlasti u RS-u provode secesionističke aktivnosti.

“Njemačka pruža najveću bilateralnu podršku Bosni i Hercegovini. No, sasvim je jasno: mi niti možemo niti hoćemo usmjeravati novac njemačkih poreskih obveznika u entitet koji aktivno radi na uništavanju Bosne i Hercegovine kao države. A razmislit ćemo i o pojedinačnim mjerama protiv onih koji dovode u pitanje teritorijalni integritet ove zemlje”, pojasnio je tada Maas.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Ukinute vize: Od danas državljani Hrvatske mogu lako u Ameriku

Hrvatski državljani od danas mogu putovati u SAD bez vize, saopćili su…

Spahn: Nijemci će do kraja zime biti vakcinisani, izliječeni ili mrtvi

Političari u Njemačkoj raspravljaju o sličnim mjerama kao u susjednoj Austriji, gdje…

Njemačka uvodi lockdown za nevakcinisane, a od februara bi vakcinacija mogla biti obavezna

Njemačka kancelarka Angela Merkel danas je najavila kako bi vakcinacija mogla biti…

Platio da mu magijom vrati ženu, ovaj ga ubio sjekirom

Anton Šabanov (33) potražio je pomoć crne magije nakon što ga je…