Njemačka kancelarka Angela Merkel (67) odlazi u političku penziju. Najjaču evropsku ekonomiju vodila je čak 16 godina i ostavila veliki trag na evropska i svjetska kretanja. Mnogi se slažu da će njen nasljednik Olaf Scholz imati zahtjevan zadatak jer je naslijeđe koje je iza sebe ostavila veoma bogato.

Merkel je bila prva žena na poziciji njemačke kancelarke i prva politička liderka odrasla u nekadašnjoj Istočnoj Njemačkoj. I sama je na odlasku poručila da su njen mandat obilježile krize.

Šesnaest godina njemačka, ali u velikoj mjeri i politika Evropske unije vrtjela se oko Merkelove. Ugledni časopis Time proglasio je 2015. osobom godine. Zanimljivo je da je Merkelova prva žena koja je proglašena “osobom godine” od vremena kada je promijenjen naziv koji je do 1999. glasio “Muškarac godine”.

Politička karijera Angele Merkel, inače naučnice s doktoratom iz kvantne hemije, počela je tokom pada Gvozdene zavjese u Evropi. Poslije ponovnog ujedinjenja Njemačke 1990. godine, postavljena je na funkciju ministrice za pitanja žena i omladine.

“Neprijatelji i drugi političari su je uvijek potcjenjivali. Kada su shvatili da žena s istoka zna igrati ovu igru moći, bilo je prekasno”, rekao je Ralph Bollmann, autor biografije “Angela Merkel. Die Kanzlerin und ihre Zeit”.

Izdvojili smo najvažnije trenutke u njenoj političkoj karijeri, a prvi je izlazak iz “sjene” njenog mentora, nekadašnjeg kancelara Helmuta Kohla. Desilo se to 2001. godine kada je počela predvoditi Kršćansko-demokratsku uniju (Die Christlich Demokratische Union Deutschlands – CDU) i bila predvodnica opozicije u Njemačkoj.

Ipak, njen najveći uspjeh desio se kada je na izborima 2005. godine imenovana nasljednicom Gerharda Schrödera na mjestu njemačkog kancelara, vodeći veliku koaliciju koja se sastojala od CDU-a, njegove bavarske sestrinske stranke Kršćansko-socijalne unije (CSU) i Socijaldemokratske partije (SPD). Samo tri godine kasnije suočila se s prvom velikom krizom – globalnim finansijskim krahom. Nastojala je smiriti tenzije u vrijeme kraha njemačkih banaka.

Ubrzo je pokazala hrabrost i na samitu G8 ugostila lidere osam najvećih ekonomija, među kojima su bili i američki predsjednik George W. Bush i ruski lider Vladimir Putin.

Na evropskoj političkoj sceni u to vrijeme je bila u centru pažnje zajedno sa francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem i italijanskim premijerom Silviom Berlusconijem. Tada je rasla i finansijska kriza koja je stvarala pritisak širom Evropske unije. Javni dug pojedinih zemalja EU konstantno je rastao, što je ugrožavalo euro kao valutu. Merkelova je ponudila pomoć uz oštre mjere štednje prema zemljama južne Evrope, a taj proces su posebno u Grčkoj doživljavali kao prestrog. Ipak, i bivši grčki ministar finansija, koji se borio protiv tih strogih uslova spasa prema Atini, odao je priznanje Merkelovoj za spas evropske valute.

“Ako euro propadne, onda i Evropa propada”, upozorila je svojevremeno kada je ova valuta bila pod ozbiljnom prijetnjom uslijed finansijskog kraha 2008. godine.

Tihi pragmatizam i trezvena skromnost Angele Merkel, kako navodi Deutsche Welle, osobine su zbog kojih je javnost cijenila njemačku kancelarku. To joj je omogućilo da predvodi četiri vlade, a u nekim trenucima nazivali su je i majkom njemačke nacije ili jednostavno “Mutti”.

Među njenim naširoko hvaljenim izjavama i stavovima bila je ona iz 2015. godine, o privrženosti politici otvorenih granica EU, što je omogućilo dolazak više od milion migranata i izbjeglica, među kojima su i mnogi izbjegli iz sirijskog rata. Ipak, glasna manjina protivila se otvorenoj migraciji.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Ukinute vize: Od danas državljani Hrvatske mogu lako u Ameriku

Hrvatski državljani od danas mogu putovati u SAD bez vize, saopćili su…

Njemačka uvodi lockdown za nevakcinisane, a od februara bi vakcinacija mogla biti obavezna

Njemačka kancelarka Angela Merkel danas je najavila kako bi vakcinacija mogla biti…

Spahn: Nijemci će do kraja zime biti vakcinisani, izliječeni ili mrtvi

Političari u Njemačkoj raspravljaju o sličnim mjerama kao u susjednoj Austriji, gdje…

Platio da mu magijom vrati ženu, ovaj ga ubio sjekirom

Anton Šabanov (33) potražio je pomoć crne magije nakon što ga je…