Sankcije bi, kako je rekao, “mogle pogoditi one koji dovode u pitanje državne strukture, pokušavaju da potaknu ljude na mržnju i rovarenje ili žele prekinuti veze s EU-om”

Njemačka je formalno u srijedu, 17. novembra, zatražila od Evropske službe za vanjske poslove (EEAS) da izradi dokument s prijedlozima o sankcijama protiv zvaničnika RS-a.

O tome se raspravljalo na sastanku političkog i sigurnosnog odbora Evropske unije (EU), odnosno na nivou ambasadora država članica EU koji je održan u sredinom novembra, piše Radio Slobodna Evropa (RSE).

“Dodikov projekt sada prijeti da uništi arhitekturu Daytonskoga mirovnog sporazuma”, izjavio je 15. novembra vršitelj dužnosti njemačkog ministra vanjskih poslova Heiko Maas Maas, imenovavši izravno Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH.

Sankcije bi, kako je rekao, “mogle pogoditi one koji dovode u pitanje državne strukture, pokušavaju da potaknu ljude na mržnju i rovarenje ili žele prekinuti veze s EU-om”.

Njemački potez je prvi službeni korak preduzet unutar evropske administracije, kako bi se u finalu procesa bili sancionisani oni koji šire retoriku razgradnje države BiH.

Takva retorika je posebno intezivirana nakon početka bojkota centralnih insituticija od strane predstavnika vlasti iz entiteta Republika Srpska (RS). Bojkot je započet pošto je, prije nepuna četiri mjeseca bivši visoki predstavnik Valentin Inzko, zabranio negiranje genocida počinjenog u Srebrenici 1995.
Nema sankcija bez EU konsenzusa

Osam zastupnika u Evropskom parlamentu uputilo je pismo 21. oktobra visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu i visokom predstavniku EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepu Borrellu u kojem su pozvali OHR i EU da koristeći Bonnske ovlasti i sankcije “urazumi nacionalističke snage u političkom vodstvu RS-a”.

Međutim, prije uvođenja sankcija je potreban proces u radnim grupama, te EU Vijeću koje čine premijeri ili predsjednici država članica, predsjednik EU vijeća i predsjednik Evropske komisije.

Da bi EU izrekla sankcije pojedincima, organizacijama ili državama potrebna je jednoglasna odluka svih 27 država članica EU. Takvoj inicijativi se, kako je za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrđeno iz više izvora, usprotivila Mađarska.

Svaka država članica EU-a može sama donijeti odluku o sankcijama te zemlje prema nekoj osobi ili organizaciji.
Sankcije omogućene još prije deset godina

Evropska unija je još 21. marta 2011. usvojila okvir koji bi omogućio uvođenje restriktivnih mjera protiv određenih fizičkih i pravnih osoba čije aktivnosti narušavaju suverenitet, teritorijalni integritet, ustavni poredak i međunarodni subjektivitet BiH.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Potvrđena optužnica protiv bivše ministrice u Vladi KS Amele Dautbegović

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv bivše…

Mlada Slovenka umrla nakon vakcinisanja Johnson&Johnson

Mlada Slovenka umrla je od posljedica moždanog udara manje od dvije sedmice…

Dan državnosti BiH čestitali Biden, britanska kraljica, ali ne i Dragan Čović!

Američki predsjednik Joe Biden uputio je Predsjedništvu Bosne i Hercegovine čestitke povodom…

Savjetnica generalnog sekretara UN-a posjetila Beograd i poručila: Molim vas, uklonite mural!

Priznavanje da se desio genocid ne znači i negiranje da su se…