Zakoni o porezu na dohodak i o doprinosima nisu bili razmatrani sjednici Predstavničkog doma PFBiH 30. novembra. Razlog je taj što je tačka povučena s dnevnog reda jer ni u Vladi ne vjeruju da bi ovi sporni zakoni mogli proći.

Predloženo je plaćanje punih doprinosa na topli obrok i na prevoz, kao i porez od 13 posto.To oporezivanje bi ulazilo u penzioni staž, što do sada nije bio slučaj. Kao najznačajniju stvar u Vladi FBiH ističu smanjenje stope doprinosa sa 41,5 na 32,5 posto, gdje će ušteda od 9 posto u pogledu doprinosa biti dovoljna da se plate povećaju. 

Premijer FBiH Fadil Novalić ranije je potvrdio da se porez na dohodak povećava sa 10 na 13 posto, s tim da se ovaj porez ne bi ubirao na primanja do 800 KM.

Računovodstveno-knjigovodstvena agencija Global Konto iz Sarajeva izračunala je koliko bi iznosili doprinosi ukoliko bi došlo do usvajanja ovih spornih zakona.

Na sastanku članova Biznis kluba Povelja prezentirana su tri  primjera/slučaja iz prakse koji su doveli do nekih zaključaka. 

“Shodno prijedlozima Zakona o doprinosima  FBIH i Zakona o porezu na dohodak  FBIH , te izvršenom  uporednom analizom  postojećeg modela obračuna primanja uposlenika ( model u kojem je neto plata oporeziva, a topli obrok, naknada za prijevoz i regres neoporeziv i lični odbitak uposlenika 450,00 KM  )  sa predloženim modelom obračuna primanja uposlenika  na kojem su vidljive konkretne izmjene (model u kojem su i  neto plata, topli obrok, naknada za prijevoz i regres oporezivi a  lični odbitak uposlenika 800,00 KM), došlo se do zaključka na prezentiranim primjerima da  se troškovi Poslodavca primjenom predloženog modela oporezivanja povećavaju , a uposleniku vrši isti iznos isplate”, pojasnila je za Aktu Ardita Buljubašić iz Računovodstveno-knjigovodstvene agencije Global Konto iz Sarajeva. 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…