Računovodstveno-knjigovodstvena agencija Global Konto iz Sarajeva izračunala je za koliko bi iznosili doprinosi ukoliko bi došlo do usvajanja spornih zakona o porezu na dohodak i o doprinosima…

Zakoni o porezu na dohodak i o doprinosima nisu bili razmatrani sjednici Predstavničkog doma PFBiH 30. novembra. Razlog je taj što je tačka povučena s dnevnog reda jer ni u Vladi ne vjeruju da bi ovi sporni zakoni mogli proći.

Predloženo je plaćanje punih doprinosa na topli obrok i na prevoz, kao i porez od 13 posto.To oporezivanje bi ulazilo u penzioni staž, što do sada nije bio slučaj. Kao najznačajniju stvar u Vladi FBiH ističu smanjenje stope doprinosa sa 41,5 na 32,5 posto, gdje će ušteda od 9 posto u pogledu doprinosa biti dovoljna da se plate povećaju.

Premijer FBiH Fadil Novalić ranije je potvrdio da se porez na dohodak povećava sa 10 na 13 posto, s tim da se ovaj porez ne bi ubirao na primanja do 800 KM.

Računovodstveno-knjigovodstvena agencija Global Konto iz Sarajeva izračunala je za portal Akta.ba koliko bi iznosili doprinosi ukoliko bi došlo do usvajanja ovih spornih zakona.

Izračune, tj. različite primjere shodno visini plata možete pogledati ovdje.

A na sastanku članova Biznis kluba Povelja prezentirana su tri primjera/slučaja iz prakse koji su doveli do nekih zaključaka.

– Shodno prijedlozima Zakona o doprinosima FBIH i Zakona o porezu na dohodak FBIH, te izvršenom uporednom analizom postojećeg modela obračuna primanja uposlenika (model u kojem je neto plata oporeziva, a topli obrok, naknada za prijevoz i regres neoporeziv i lični odbitak uposlenika 450,00 KM) sa predloženim modelom obračuna primanja uposlenika na kojem su vidljive konkretne izmjene (model u kojem su i neto plata, topli obrok, naknada za prijevoz i regres oporezivi a lični odbitak uposlenika 800,00 KM), došlo se do zaključka na prezentiranim primjerima da se troškovi Poslodavca primjenom predloženog modela oporezivanja povećavaju, a uposleniku vrši isti iznos isplate – pojasnila je za Aktu Ardita Buljubašić iz Računovodstveno-knjigovodstvene agencije Global Konto iz Sarajeva.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…