ZDRAVLJE

Niste ni svjesni šta vam se nalazi u kosi: Naučnici pronašli vrlo otrovnu tvar kod ogromnog broja ljudiHemijski pesticidi koji dolaze iz poljoprivrede rašireni su posvuda. Osim zemlje, onečišćuju vodu i zrak. Također sve više naučnih istraživanja potvrđuje prisutnost pesticida i u organizmima životinja i nas ljudi.

Pokazuju to rezultati građanske naučne aktivnosti “Check Up Pesticides” koju promovira Europska koalicija Good Food Good Farming, u kojoj je sudjelovalo 300 europskih građana koji su donirali svoju kosu kako bi se mogla analizirati i testirati u potrazi za 30 pesticida koji se koriste u poljoprivredi u zemljama Europske unije, piše Novi list.

Cilj promotora nije bio toliko procijeniti raširenost pesticida u raznim europskim regijama već pokazati da su pesticidi sada prisutni posvuda i da su također kontaminiraju naše organizme, kao i da smo stalno izloženi njihovoj prisutnosti.

Prvi rezultati daleko su od ohrabrujućih jer kod gotovo svake treće osobe (28 posto sudionika) pesticidi su otkriveni u kosi, dok je 25 pesticida od 30 analiziranih (tj. 80 posto traženih hemikalija) otkriveno u ispitivanim uzorcima.

Ovi podaci svakako imaju simboličnu vrijednost budući da je broj sudionika istraživanja vrlo mali. Međutim, ovo je važan rezultat, zvono za uzbunu koje se ne smije podcijeniti, jer pokazuje široko rasprostranjenu kontaminaciju pesticidima i kod ljudi kao i u okolišu.

Ukratko, još jedan dobar poticaj da se definitivno kaže dosta neselektivnoj upotrebi pesticida koja se još uvijek događa na kontinentu. Španija, Italija, Francuska i Njemačka zajedno pokrivaju 75 posto ukupnog tržišta pesticida prodanih u Europskoj uniji.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top