ZDRAVLJE

Ništa od ukidanja pandemije / WHO: Korona je i dalje svjetska opasnostSvjetska zdravstvena organizacija (WHO) u ponedjeljak je saopćila da koronavirus i dalje predstavlja vanrednu međunarodnu javnozdravstvenu krizu, što je najviši oblik upozorenja te agencije.

Pandemija je vjerovatno u “pelaznoj tački” koja i dalje zahtijeva pažljivo upravljanje kako bi se “ublažile potencijalne negativne posljedice”, piše WHO u svom saopćenju.

Prošle su tri godine otkako je ta agencija Ujedinjenih naroda proglasila Covid-19 svjetskom zdravstvenom opasnošću. U pandemiji je umrlo više od 6,8 miliona ljudi u svim dijelovima svijeta, a bolest je negativno utjecala na svjetsku ekonomiju i funkcioniranje društava, prenosi Hina.

Situacija se mijenja 2020. godine dolaskom cjepiva i terapija, piše Reuters.

Glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus izrazio je nadu da će se vanredno stanje ukinuti ove godine, posebno ako se na globalnom nivou poboljša pristup mjerama protiv zaraze.

Savjetnici stručnog odbora WHO-a za status pandemije u decembru prošle godine rekli su da vjerovatno još nije trenutak za proglašenje njenog kraja zbog neizvjesnosti oko vala zaraza u Kini koja je krajem 2022. ukinula svoje stroge ‘zero covid‘ mjere.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top