Ne stišavaju se oštre reakcije građana, pojedinaca, udruženja, osoba iz javnog i političkog života, na spektakularnu akciju SIPA-e u Zenici, a potom i određivanje jednomjesečnog pritvora za gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića samo jer, kako je kazao advokat Asim Crnalić, Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona nije stiglo ispitati 11 svjedoka.

U razgovoru za 072info Nermin Nikšić, predsjednik SDP BiH, prokomentarisao je određivanje jednomjesečnog pritvora prvom čovjeku Zenice, ali sve ono što se dešavalo od srijede do kasno sinoć.  

-Hapšenje gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića, izazvalo je brojne reakcije i otvorilo mnoga pitanja. 

Suzdržavao sam se do sada od komentara, prije svega želeći dati mogućnost pravosuđu da može objektivno i nepristrano raditi. 

Bez ikakve dileme ja lično i SDP BiH kao partija podržavamo nepristrasan rad pravosudnih organa i istraživanje svih sumnji u počinjenje koruptivnih djela. Ipak, kao i mnogi građani Bosne i Hercegovine, ne mogu se oteti dojmu da u raznim slučajevima ne vrijede isti aršini za sve.

Neki osumnjičenici u počinjenje višemilionskih pronevjera se kreću slobodno, bez dana provedenog u pritvoru. Drugim se pritvor određuje za djela manjeg obima. Za jedne vrijedi pravilo diskrecije, pozivaju se u tužilaštva bez medijske pompe. U drugim slučajevima se organizuju akcije hapšenja kao da se radi o licima osumnjičenim za najozbiljnije oblike ugrožavanja sigurnosti i života građana. 

Dovoljno se prisjetiti slučajeva hapšenja Damira Hadžića i Hamdije Lipovače, uz najavu podobnim medijima, da bi postupci bili okončani oslobađajućim presudama. U drugim sličnim slučajevima Kurteš i Kačapor nije bilo ni optužnice. 

Zato se imamo pravo zapitati kako se odlučuje koga treba pozvati u nadležnu instituciju, a koga uhapsiti? Kako to da se one koji otvoreno ruše ustavni poredak, prizivaju sukobe, šire mržnju i ugrožavaju zdravlje i živote građana ne hapsi niti podižu optužnice? 

Onda i kada se pokrenu istražni postupci, takvi u tužilaštva dolaze u udobnim limuzinama, kojim i odlaze po davanju iskaza. Kako to da se pojedinci sa odgovarajućom stranačkom iskaznicom nagode sa tužilaštvom dok se drugi za puno manja djela s pogrešnom iskaznicom,  poput Senaida Begića, drakonski kazne? 

I opet da ponovim kako ja lično i SDP BiH ne očekujemo ništa više i ništa manje od jednakog tretmana za sve. Očekujemo da stranačka pripadnost ne presuđuje o tome ko će biti pritvoren i uhapšen, a ko pozvan na davanje iskaza i biti slobodan nakon toga. 

Previše smo se nagledali predizbornih hapšenja da možemo bez predrasuda prihvatiti i motive posljednjeg slučaja. 

Na kraju od pravosuđa očekujemo da zaštiti građane i procesuira sve osumnjičenike za bilo koji oblik koruptivnog i kriminalnog djelovanja, ali bez pristranog pristupa činilaca pravosudnog sistema. U protivnom povjerenje u pravosudni sistem će zaista biti bespovratno izgubljeno – poručio je Nikšić za 072info. 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…