ZDRAVLJE

NIKAKO NE SMIJETE ZAMRZNUTI OVU HRANU: DOVODITE DJECU I SEBE U OPASNOST KOJE NISTE NI SVJESNIIako dosta naših domaćica zamrzava ovu hranu, to može biti opasno po ljude!

1. Zdrobljenom voću i povrću nije mjesto u zamrzivaču

Iako je izbor namirnica koje mogu da se zamrzavaju širok, voće nije jedno od njih. Razlog je u neadekvatnom sistemu zamrzavanja kakvo imamo u zamrzivačima za kućnu upotrebu. Umjesto da rizikujete, bolje je da kupite fabrički zamrznuto voće, a zatim ga držite u zamrzivaču.

2. Zamrzavanje mesa koje je već bilo smrznuto može da predstavlja rizik za zdravlje

Kako bi se uklonili svi paraziti na nekim vrstama mesa i ribe, poput, recimo, odrezaka tune, ono se zamrzava na 48 sati prije nego što stigne u prodavnice. Iako ćete pomisliti da kupujete svježe meso, ponekad to neće biti slučaj pa bi naknadno smrzavanje moglo dovesti do smanjenja kvaliteta mesa pa čak i razvoja bakterija.

3. Mlijeko, kiselo mlijeko i jogurt mogu da se zgrudvaju

Iako prema preporukama mliječni proizvodi mogu da se smrznu na jedan do tri mjeseca, neki stručnjaci upozoravaju da ti proizvodi nikad nisu isti nakon što se povrate na sobnu temperaturu. Razlog tome je razdvajanje komponenti mlečnih proizvoda nakon odmrzavanja.

4. Mljevena i kafa u zrnu ne bi nikada trebalo da se nađu u zamrzivaču

Kockice leda u napitku s kafom pravi su užitak, ali mljevenoj ili kafi u zrnu mjesto nikako nije u zamrzivaču. Ako zamrznete kafu, na kraju ćete dobiti vlažnu smjesu neprijatnog mirisa i lošeg ukusa budući da ona apsorbuje vlagu i mirise iz ostalih proizvoda u zamrzivaču.

5. Svježe začinsko bilje nakon zamrzavanja bit će neupotrebljivo

Kada smo naučili da se ćelije zamrzavanjem šire, možemo biti sigurni da će to dovesti do propadanja začinskog bilja. Na tački zamrzavanja ćelije biljke zapravo eksplodiraju, stoga ćete pri povratku na sobnu temperaturu dobiti gnjecavu kašu. Malo bolje možda će proći začini poput ruzmarina.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top