ZDRAVLJE

NIKADA GA VIŠE NEĆE PRESKOČITI U SALATI! ZNATE LI ZAŠTO JE MLADI LUK DOBAR ZA OSOBE SA DIJABETESOMPored toga što je prepun hranljivih materija, najveća prednost mladog crnog luka je što se uglavnom jede sirov, a tako se ne umanjuje dejstvo brojnih minerala i vitamina.

Mladi luk bogat je brojnim hranljivim materijama i vitaminima, a njegova najveća zdravstvena prednost je što se uglavnom jede sirov.

Tada je udio nutrijenata mnogo veći nego u slučaju termičke obrade.

Mladi crni luk svojim nutritivnim svojstvima pozitivno djeluje na kardiovaskularni sistem, nervni i skeletni sistem, kao i na zdravlje očiju i zuba.

Mladi luk jede se sirov, što je najveći zdravstveni potencijal.

Hranljive materije i vitamini, kojih ima u mladom crnom luku su fosfor, magnezijum, folna kiselina, kalcijum, vitamin A, K, C i vitamini B1 i B2.

Ova niskokalorična proljećna namirnica sadrži malo ugljenhidrata, masti i kalorija, ali je zato bogata antioksidansima, kvercetinom i jedinjenjima bogatim sumporom.

Mladi crni luk smatra se čuvarem kardiovaskularnog sistema. Biljni pigment kvercetin spriječava razvoj ateroskleroze, dok vitamin C i vitamin A, zahvaljujući antioksidativnom dejstvu, smanjuju upale u tijelu.

Jedinjenje sumpora iz mladog luka prevenira porast krvnog pritiska, kao i srčani i moždani udar. Također, proljetni luk bogat je vlaknima neophodnim za dobru probavu i funkcionisanje digestivnog sistema.

Zbog vitamina K, pa samim tim i zbog bolje iskorištenosti kalcijuma u tijelu, mladi luk doprinosi povećanju gustine kostiju, a s obzirom na to da sadrži i određene količine fluora – važan je i za zdravlje zuba.

Flavonoidi i sumporna jedinjenja iz mladog crnog luka deluju protivupalno i tako štite organizam od mnogih vrsta bolesti.

Iako mladi luk sam po sebi ne djeluje ljekovito, već kao dio cjelokupne, zdrave ishrane, pokazalo se da je jedna od dobrih namirnica koja se preporučuje osobama sa dijebetesom.

Naime, istraživanja su pokazala da je mladi crni luk vrlo pogodan za osobe koje imaju dijabetes i to zbog hroma – minerala koji kontroliše dijabetes.

Pretpostavlja se da nedostatak hroma može da uzrokuje inzulinsku rezistenciju, koja najčeće prethodi dijabetesu. Takođe, alil-propil-disulfid, jedinjnje iz mladog luka, stimuliše lučenje inzulina važnog za održavanje normalnog nivoa šećera u krvi.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top