BIH

Nijemci nemaju milosti: Oko 80.000 vozača mora ponovo na test koji košta više od 900 eura, ako ne odgovore na ova pitanja u velikim su problemima…Svrha pitanja testa je otkriti priznaje li osoba da je u prošlosti počinila pogreške i naučila iz njih.

Medicinsko-psihološki pregled čeka sve njemačke vozače koji izgube vozačku dozvolu zbog vožnje pod utjecajem alkohola, droga ili prikupe previše kaznenih bodova. Zbog svega toga njemački zakonodavci misle da je vrijeme da odu na dobar pregled i da ispune test u kojem će evaluirati njihove psihofizičke sposobnosti da voze automobil.

U pravilu, na test je prisiljeno ići oko 80.000 vozača godišnje, a 40 posto vozača u Njemačkoj ne prolazi od prve i mora pokušati drugi put.

Test se sastoji od ljekarskog pregleda, intervjua s psihologom, testa reakcije (i koncentracije) te upitnika. Cijena se može popeti i do 930 eura, ako je riječ o teškom prometnom prestupniku ili teškim prometnim prekršajima s alkoholom i drogama.

Ovo su neka od pitanja.

“Koliko dugo imate vozačku dozvolu?”

“Kako ocjenjujete sebe kao vozača?”

“Kako ste reagirali na prve opomene i kazne?”

“Koje su vaše današnje odluke i šta se razlikuje od prije?”

“Šta za vas znači vozačka dozvola?”

Svrha pitanja testa je otkriti priznaje li osoba da je u prošlosti počinila pogreške i naučila iz njih. Osim toga, treba utvrditi treba li očekivati ​​daljnje nedolično ponašanje u budućnosti ili će prevladati osjećaj odgovornosti. Dakle, ideja nije vidjeti zna li vozač prometna pravila nego kakvi su njegovi stavovi o vožnji i je li iz svog prekršaja nešto naučio,


Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top