Skupština Sindikata Arcelor Mittala nije prohvatila ponudu uprave Kompanije u vezi s novim kolektivnim ugovorom i povećanjem plaća. To znači da će, kako je ranije bilo najavljeno, uposlenici Kompanije u ponedjeljeka 15.11. stupiti u generni štrajk.

Sindikat je tražio da se kroz povećanje satnice unovom kolektivnom ugovoru osigura povećanje plaće od 20% , uprava jeponudila povećanje od 8% uz bonus od 1000 maraka u ovoj godini, te povećanje od 3% u narednoj. Delegati Skupštine su odbacili ovaj prijedlog, pa je tako na snagu stupila ranije donešena odluka o štrajku od 15.novembra.

„Od 47 delegata koliko je bilo prisutno na Skupštini, 46 delegata je bilo protiv prijedloga kompanije. To znači da od ponedjeljka 15.11. ujutro u 7 sati postrojenja idu na topli režim osim Koksare i Energetike. Nema ulaza, nema izlaza robe, radit će 719 radnika ali svi će dolaziti na posao, to stoji u našoj odluci i to smo poslali i Generalnom direktoru i ostalima da ne smiju ometati radnike na kapiji. Oni koji ne budu angažovani od ovih 719 bit će na radnim mjestima ali će sjediti u prostorijama za odmor, svi će dolaziti i kucati se kao da rade“, kazao je za FTV predsjednik Sindikata radnika AMZ Zuhdija Kapetanović.

Prema arbitražnoj odluci, u toku štrajka biće angažirano 719 radnika i radiće se samo poslovi na održavanju toplog režima proizvodnje u svim pogonima izuzev Energetike i Koksare koji će raditi punim kapacitetom.

„Sedam dana ako bude štrajk, nakon toga uz dozvolu Sindikata, vidjet ćemo ako bude potrebe i postrojenja budu u takvoj situaciji da treba, možemo pokrenuti malo postrojenja ali samo uz dozvolu Sindikata kada je u pitanju Aglomeracija, Čeličana, Valjaonica. Energetika i Toplana neće bti obustavljene jer nam nije u interesu da probleme koje imamo sa Upravom i kompanijom osjete i građani Zenice“, zaključio je Kapetanović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Po 100 KM za penzionere sa najnižom penzijom

Penzioneri sa područja Bijeljine, koji primaju najnižu penziju, dobiće po 100 KM…

Siniši Šušiću niko neće ukrasti obuću, nosi broj 56: Kesa na šuplje cipele i put škole

Tridesetdevetogodišnji Siniša Šušić iz Ljubinja je čovjek s najvećim stopalima u Hercegovini,…

Gotovo svi veći njemački mediji pišu o BiH: Ništa dobro nije u pitanju

Mediji na njemačkom izražavaju zabrinutost zbog stanja u BiH, ukazuju na vanjskopolitičke…

Sladić najavio jaču promjenu vremena: Šta nas očekuje iduće sedmice?

Danas će, prema najavama Federalnog hidrometeorološkog zavoda, u Bosni po kotlinama i…