Nezavisni blok na čijem čelu je Senad Šepić je na izborima 2018. godine zabilježio zavidne rezultate, međutim, nakon toga desio se niz događaja što je rezultiralo osipanjem kadrova i članova stranke, a posljednji u nizu je i pismo predsjednika NB Hadžići, ispred općinske organizacije u kojem se traže ostavke prvih ljudi stranke.

Pismo prenosimo u cjelosti:

Poštovani,

Na održanom sastanku 25.09.2021.godine općinska organizacija NB Hadžići razmatrala je rad Nezavisnog bloka BiH.
– izborne rezultate 2018.
– izborne rezultate 2020.

Upoređujući izborne rezultate za ove dvije izborne godine utvrdili smo da je stranka Nezavisni blok BiH ostvarila izborni rezultat 2020. u odnosu na 2018.godinu za tri i pol puta manji.

– Razmatrali smo finansijski izvještaj NB BiH i utvrdili da je bilo netransparentnog trošenja novca iz budžeta stranke te trošenja novca u privatne svrhe kao što su: dnevnice, troškovi goriva, zamjena auto guma ( stranka ne posjeduje službena vozila), troškovi u ugostiteljskim objektima, hotelski smještaji i dr.

Nama je nepoznanica šta su ostali troškovi, troškovi ostalog materijala, troškovi usluga i sl.
Centrala stranke je samo na dnevnice, reprezentaciju i gorivo od 2018.-2020. godine potrošila blizu 55.000,00 KM. Potpisivanjem ugovora o lojalnosti kandidata na listama 2018.godine počinjeno je krivično djelo iz zakona o notarijatu BiH. Zakon o notarijatu je jasno definirao da stranke prilikom potpisivanja ugovora moraju biti prisutne prilikom čitanja ugovora i prilikom svojeručnog potpisivanja, notar i stranke. To nije bio slučaj prilikom potpisivanja ugovora o lojalnosti sa jedne strane Senad Šepić a sa druge kandidati sa lista 2018. godine. Zakon o notarijatu je propisao i uredsko poslovanje ali i u ovom slučaju notar je dužan strankama pročitati ugovor, pojasniti odredbe ugovora, upoznati ih i upozoriti na određene odredbe ugovora, upoznati ih sa članovima Zakona i u prisustvu notara da stranke odobre i potpišu ugovor. Ponavljam, ugovorene strane moraju biti prisutne prilikom potpisivanja ugovora, te ne mogu u nekom narednom periodu odvojeno popisati ugovor.

Ovakve stvari su nedopustive, mi se za ovakvo nešto nismo borili i gradili temelje stranke. Mi smo htjeli biti drugačiji, takvi su naši politički ciljevi i principi.
Centrala stranke i njen vrh su u kratkom periodu odustali od principa i ciljeva.
– Stranka NB BiH je za dvije godine izgubila preko 80% članstva zbog pogrešne stranačke politike.

NEKO MORA PREUZETI ODGOVORNOST.

Na sastanku smo zaključili da ovakav način unutarstranačkog vođenja politike vodi stranku u propast i samim tim njeno gašenje.

ZAKLJUČAK:

Na sastanku smo zaključili da je rukovodstvo stranke, na čelu sa predsjednikom stranke Senadom Šepićem, zbog gore navedenog, trebalo podnijeti ostavke. Ostavka je moralan čin.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Potvrđena optužnica protiv bivše ministrice u Vladi KS Amele Dautbegović

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv bivše…

Mlada Slovenka umrla nakon vakcinisanja Johnson&Johnson

Mlada Slovenka umrla je od posljedica moždanog udara manje od dvije sedmice…

Dan državnosti BiH čestitali Biden, britanska kraljica, ali ne i Dragan Čović!

Američki predsjednik Joe Biden uputio je Predsjedništvu Bosne i Hercegovine čestitke povodom…

Dodik: Nemam ništa protiv džume

Zašto su Ivanić, Čović i Dodik ugovor Islamske zajednice s državom BiH…