Članovi osam sindikata koji zastupaju preko 25.000 radnika koji plaću primaju iz Budžeta Kantona Sarajevo, Fonda zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo i komunalne privrede Kantona Sarajevo, danas će protestovati ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo.

Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS istaknuo je da će pred Vladom KS u 10 sati, prije svega tražiti da Vlada KS i sva resorna ministarstva poštuju zakonske procedure, kolektivne ugovore, da vode socijalni dijalog i pregovaraju sa sindikatima.

Kao drugi zahtjev koji će istaknuti je, kako je naveo, pozvati premijera da im se obrati na skupu, te da Vlada KS zajedno sa sindikatima koji predstavljaju radnike, a koji primaju plate iz budžeta KS, sporazumno utvrdi osnovicu u iznosu od 400 KM i sa sindikatima potpiše sporazum o toj osnovici.

“Tražit ćemo da se radnicima u komunalnoj privredi poveća plata za 10 posto i da Vlada KS potpiše kolektivni ugovor za djelatnost komunalne privrede. Tražit ćemo da se radnicima u zdravstvu KS poveća plata kroz utvrđivanje koeficijenata sa onima iz 2017. godine i da se potpiše kolektivni ugovor za djelatnost zdravstva. Tom skupu će prisustvovati stotinu aktivista, koji će jasno poručiti Vladi šta misle o svemu. Ukoliko to ne urodi plodom, sidikati ce nastaviti dalje sa svojim aktivnostima, uključujući i pripremu za štrajk”, najavio je Sivro.

Zatražili su od Vlade KS, odnosno kolegija i Skupštine KS da povuče nacrt budžeta KS sa dnevnog reda sutrašnje Skupštine.

“Nadam se da ćemo za pregovaračkim stolom dogovoriti ono što traže radnici”, istaknuo je Sivro.

Protest će, kako je najavljeno, biti održan od 10 do 11 sati, a učestvovat će 100 predstavnika svih sindikata.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…