ZDRAVLJE

NEVJEROVATNO JE ŠTA VAM JAJA MOGU NAPRAVITI: ISTRAŽIVANJE OTKRILO JESU LI JAJA ZDRAVA ILI NEZDRAVA ZA SRCEJaja jedemo gotovo svakodnevno i znamo da su hranjiva i zdrava. No postoje pomalo kontradiktorini dokazi da su zbog holesterola, nezdrava za srce.

Na primjer, studija objavljena 2018. godine u časopisu Heart u kojoj je sudjelovalo oko pola miliona odraslih u Kini, otkrila je kako osobe koje na dnevnoj bazi konzumiraju jedno jaje, imaju značajno niži rizik od srčanih bolesti i infarkta od osoba koje ih jedu puno rjeđe.

Autori studije istražili su kako konzumacija jaja utječe na markere kardiovaskularnih bolesti u krvi. I to kako bi shvatili procese koji utječu na zdravlje, prenosi Science Daily.

Umjerena konzumacija pospješuje zdravlje srca

Profesor sa Univerziteta Peking Lang Pan s timom je odabrao 4.778 sudionika u istraživanju. Od kojih je 3,401 imao neku kardiovaskularnu bolest, a 1,377 osoba nije. Naučnici su mjerili metabolite u plazmi iz krvi pacijenata i više od 20 vrsta metabolita povezali su s razinom konzumacije jaja.

Rezultat analize bio takav da su osobe koje su umjereno jele jaja imale više bjelančevina u krvi. Kao i molekula koje pomažu čišćenju holesterola u žilama, te štite od začepljenja žila.

Kod osoba koje su jele manje jaja, razine dobrih metabolita su bile niže, a štetnih više. U usporedbi s osobama koje su ih redovno jele.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top