Ta ideja o Ivermectinu kao antikorona lijeku javila se prošlog ljeta u Peruu i Brazilu.

Lijek koji dobivaju krave i konji kada imaju parazite, lijek koji se daje svinjama kad imaju gliste, lijek koji se u malim dozama može koristiti za liječenje parazita kod ljudi. Ali, sada je to postao lijek koji neki najnormalnije traže od liječnika kad dobiju koronavirus, neki ga koriste i kako bi koronu spriječili.

Ivermektin je još jedna kontroverza pandemije, Ivermektin su skandirali okupljeni na subotnjim protestima u Zagrebu. I liječnici i veterinari potvrdili su RTL-u da im pacijenti traže lijek za konje, Agencija za lijekove i medicinske proizvode u Hrvatskoj (HALMED) RTL-u je potvrdila da je potrošnja porasla.

– Ja kada sam to čuo nisam mogao vjerovati i uopće nisam znao otkuda im ta poveznica – rekao je Relja Beck, voditelj Laboratorija za parazitologiju na Veterinarskom institutu u Zagrebu.

– Mi ga dajemo često psima i zamorcima – pojasnio je veterinar Bruno Ljolje.

– Pacijenti znaju pitati za Ivermektin – potvrdila je Jandranka Pavičič Šarić, anesteziologinja i članica izvršnog odbora Lječničke komore Hrvatske.

Koristi se prvenstveno za životinje, lijek je protiv parazita, ali ne i COVID-a. Brojni vjeruju u njegovu antikorona moć.

– Nažalost određeni dio pacijenata traži liječenje Ivermektinom zato što su se informirali na pogrešnom mjestu o načinu kako se liječi koronavirus – rekla je Pavičić Šarić.

Postoji i Ivermektin za ljude, ali to nije onaj koji imaju veterinari. Brojni im posljednjih mjeseci kucaju na vrata tražeći bočicu – uzalud. Na njoj jasno piše: za goveda, ovce i svinje.

Popularizaciji Ivermectina u liječenju koronavirusa itekako je pomogla poznata voditeljica Fox Newsa Laura Ingraham te najpopularniji Podcast voditelj Jo Rogan. A onda je Američka agencija za lijekove poručila niste konji ni krave i prestanite s tim.

– Postoje određene indicije da sprječava širenje fly virusa i umnažanje njihovo. Ali fly virusi i korona nemaju ništa zajedničko. I sad kad to netko poveže u neku priču onda imate dozvoljen lijek od Američke agencije, učinkovitost protiv nekih virusa nigdje i učinkovitost koja se dala 50 posto veća doza koja se dala invitro na stanicama. I kad se sve to složi onda svi viču “jeee evo ga to radi i idemo svi na Ivermektin”. Ako djeluje, evo imaju sad lavovi u zoološkom neka ga onda njima daju – komentirao je Beck.

Korištenje Ivermektina zazivaju ljuti protivnici farmaceutskih kompanija, kao da ovaj lijek ne proizvodi ista ta industrija.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Uskoro neće moći svi u kladionice

Crna Gora će novim zakonom o igrama na sreću i nagradnim igrama…

Čanak: Nek se zna, sjevernoistočna BiH koja sebe naziva RS niti je Republika niti je Srpska

Čelnik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak smatra da Bosna i Hercegovina “ne…

Novalić: Hidroelektrane na Drini mogu da grade samo Srbija i BiH

Mi nemamo ništa protiv izgradnje hidroelektrane Buk Bjela na Drini, ali taj…

Radončić izabran za predsjednika SBB-a

  Delegati Trećeg kongresa Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH koji se…