Dvadesetogodišnjakinja pokrenula parnicu bez presedana i tužila ljekara zato što se rodila, a postoji i osnova za milionsku odštetu…

Evie Toombes dvadesetogodišnjakinja je iz Velike Britanije koja pati od spina bifide te je stoga odlučila tužiti ginekologa koji njenoj majci nije pravilno vodio trudnoću, a kako stvari sada stoje, navodno bi mogla dobiti i jako veliku odštetu.

Prošlog je mjeseca ova dvadesetogodišnjakinja pokrenula tužbu protiv ljekara Phillipa Michella jer njenu majku nije savjetovao da uzima folnu kiselinu tokom trudnoće pa se Evie rodila sa spina bifidom, prenosi net.hr.

Spina bifida, naime, spada u skupinu prirođenih grešaka razvoja neuralne cijevi, embrionalne strukture iz koje nastaju mozak, kičmena moždina i strukture koje je obavijaju. Dok se u normalnom razvoju te strukture zatvaraju do 28. dana nakon začeća, kod spine bifide riječ je o nepotpunom zatvaranju pršljenova i ovojnica oko kičmene moždine.

“U normalnim okolnostima začeće bi bilo kasnije i rodilo bi se normalno, zdravo dijete”, kazala je Evie.

U tužbi se, između ostalog, navodi i kako je njena majka Carol posjetila ljekara dok je planirala trudnoću i nije začela prije nego što se posavjetovala s njim. Na konsultacijama joj nije rekao da uzima folnu kiselinu, a da je odgodila bi začeće i uzimala dodatak prehrani te tek onda začela.

Folna kiselina osigurava pravilan razvoj ploda, a upravo nedostatak ove tvari smatra se jednim od uzroka stanja s kojim se djevojka rodila. Preventivnim uzimanjem ovog vitamina izgledi za spinu bifidu smanjuju se i za 75 posto. Da je doktor savjetovao njenu majku Carol, tvrdi Evie, ona bi odgodila trudnoću i 20-godišnjakinja se ne bi ni rodila. 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Badem keksići

Veoma ukusni keksići sa bademima. Sastojci: – 150 g brašna – 125…

Pet razloga zbog kojih je dobro jesti kiseli kupus

Kiseli kupus je neizostavna namirnica na stolovima zimi. On je izvor brojnih…

Kad posao postane najvažniji: Možda ste radoholičar, a ovo su navike koje to otkrivaju

Naučnici kažu kako ovisnost o poslu iz dana u dan postaje sve…

Jestivo sjemenje puno vitamina E

Bademi su veoma hranjivi i bogati zdravim mastima, antioksidantima, vitaminima i mineralima.…