ZDRAVLJE

Neuronaučnica s MIT-a dijeli 4 stvari koje nikada ne radi kako bi uklonila "maglu u glavi i zaboravnost"Alarm se gasi. Oblačite se, popijete kavu i na posao. Ali do ručka se počinjete osjećati neorganizirano. Ponovno čitate e-mail jer vam nedostaje fokusa i mentalna jasnoća.

Nema ništa gore od magle u glavi. Osim stresa i nedostatka sna, to može biti uzrokovano imunološkim sustavom koji stvara upalnu reakciju u mozgu. To može dovesti do simptoma poput slabe koncentracije i pamćenja ili poteškoća u donošenju odluka, prenosi cnbc.com.

Kao neuronaučnik, Dr. Tara Swart Bieber proučava uzroke moždane magle i zaboravnosti. Kako bih ih izbjegla, evo četiri stvari koje nikada ne radi:

1. Nikada ne dopuštam da mi tijelo bude predugo napeto.

Čak i ako mislite da ste opušteni, vaše tijelo može biti fizički napeto (npr. ukočen vrat, bol u leđima ili ramenima). To može biti rezultat stresa zbog stvari poput nedovršenih zadataka ili prijetećih rokova.

Dakle, kada primijetim da mi je tijelo napeto, odmah napravim vježbu koja se zove “disanje u kutiji”:

Udahnite kroz nos dok polako brojite do četiri sekunde.

Zadržite dah brojeći četiri sekunde.

Izdahnite kroz nos, ispuštajući sav zrak iz pluća, dok polako brojite do četiri sekunde.

Zadržite dah brojeći četiri sekunde.

Ponovite najmanje četiri kruga.

Box disanje je jednostavan način da smirite svoj mozak. Studije također pokazuju da može smanjiti razinu kortizola, kemikalije koja se proizvodi kada je tijelo pod stresom.

2. Nikada ne koristim ekrane jedan sat prije spavanja.

Koliko god bilo primamljivo skrolati po Instagramu ili gledati TV prije spavanja, ove aktivnosti mogu biti previše stimulativne za mozak.

Umjesto toga, pokušavam pročitati knjigu prije nego što ugasim svjetla. Ako mi to ne pomaže da zaspim, napravim “skeniranje tijela za opuštanje”, stežući i otpuštajući mišiće – počevši od nožnih prstiju pa sve do glave.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top