Predsjednik Demokratskog narodnog saveza (DNS) Nenad Nešić navodi da su privrednici u panici zbog najavljenog povećanja cijene struje više od 30 posto, koje će neminovno dovesti do značajnog rasta proizvodnih troškova, rasta cijena svih domaćih proizvoda i dodatnog smanjenja kupovne moći naroda.

– Kakve veze ima cijena struje za privrednike u Republici Srpskoj sa cijenama na mađarskoj berzi? Jel ERS kupuje ugalj na mađarskoj berzi ili koristi naš ugalj? Jel koristi snagu rijeka sa mađarske berze ili snagu naših rijeka? Zašto bi onda struja za privrednike RS-a poskupila, samo zato što je poskupila na mađarskoj ili nekoj drugoj berzi? – zapitao je Nešić.

Zašto da to, kako je dodao, ne bude prednost naših privrednika, da budu konkurentniji na evropskom tržištu, pošto koriste našu električnu energiju. Nešić naglašava da bogati energetski resursi Republike Srpske moraju biti pokretač razvoja domaće privrede i omogućiti rast domaćih investicija, kao i oporavak elektromašinskog sektora, kao podrške razvoju i održavanju elektroprivrede.

– Vaši potezi samo pokazuju da vam nije stalo ni do privrednika, ni do radnih mjesta, ni do domaćih investicija, a u krajnjoj liniji ni do naroda, koji će na kraju platiti cijenu ovako neodgovorne odluke – dodao je Nešić, saopćeno je iz DNS-a.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…