ZDRAVLJE

Nemirno spavate? Izbjegavajte ovaj položaj, stručnjaci kažu da je najgori za vasPoložaj tokom spavanja i te kako utiče na kvalitet odmora. Sigurno ste se nebrojeno puta probudili pomalo ukočeni, “priklješteni” ili vas je neki dio tijela bolio. Moguće je da ste spavali u položaju koji je najmanje preporučljiv, kažu kiropraktičari. Doktorica Sarah Jane izjavila je da je najgori položaj za spavanje na stomaku.

Ipak, većina ljudi spava na boku, pokazala su istraživanja, a manji procenat na leđima. Prema riječima kiropraktičara, spavanje na stomaku povećava rizik od bolova u vratu, leđima i ramenima. U članku klinike “Cleveland” o osnovama zdravlja, kiropraktičar Andrew Bang je rekao da spavanje na stomaku zahtijeva okretanje glave u jednom ili drugom smijeru dok ležite, što može da uzrokuje bolove u vratu, piše mondo.rs.

Ovaj položaj također nosi rizik od bolova u ramenima jer prirodno podižete ruke dok mirujete, što dodaje napetost u ramenima i rukama. Stručnjaci se uglavnom slažu da je spavanje na leđima ili boku bolje od spavanja na stomaku. Spavanje na leđima najbolji je način da izbjegnete dodatni pritisak na kičmu, ali stručnjaci klinike “Mayo” upozoravaju da to nije najbolji izbor za ljude koji se bore sa apnejom za vrijeme spavanja ili hrkanjem.

Spavanje na boku najbolje je za osobe koje imaju probleme sa leđima ili vratom, jer stručnjaci kažu da spavanje na boku pomaže disanju i držanju. Također, strana na kojoj spavate je ključna. Na primjer, spavanje na desnoj strani bolje je za osobe sa srčanim problemima jer ovaj položaj sprečava pomicanje srca tokom spavanja. Za osobe sa probavnim problemima ipak je poželjno spavati na lijevom boku jer taj položaj ne stvara dodatni pritisak na stomak.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top