ZDRAVLJE

Nemamo vakcina protiv omikrona: Dok Hrvatska i Srbija nabavljaju, naša država se i ne oglašava o nabavci ove booster dozeU borbi protiv omikron varijante opasnog koronavirusa građani Bosne i Hercegovine će, po svemu sudeći, još morati sačekati kako bi naša zemlja nabavila ove booster doze za vakcinaciju stanovništva. Dok naši susjedi Hrvatska i Srbija nabavljaju vakcine protiv omikron varijante i vakcinacija kreće iduće sedmice, kao što je slučaj u Hrvatskoj, bh. državne i zdravstvene vlasti o ovome se i ne oglašavaju ni na naše upite.

Valjda se nose mišlju da treba potrošiti i ove preostale vakcine, a naruku im ide i povoljna epidemiološka situacija, pa su se okrenule, čini se, sve više predstojećim općim izborima.

Bh. medicinski stručnjaci odavno već znaju da vlast struka i ne interesuje kada se radi o nabavci vakcina i procesu vakcinacije građana protiv koronavirusa i opasne Covid-19 infekcije koja i dalje odnosi živote građana.

– Jako je bitno da Bosna i Hercegovina nabavi vakcine protiv omikrona, a radi se o booster dozama, da se ne dovodi u situaciju kao što je bilo prošle godine, kada se poklanjaju vakcine, sada da ne teoretišem, kojima je upitan rok. Mislim da bi Vijeće ministara BiH trebalo da nabavi pomenute vakcine, naglašava prof. dr. Šukrija Zvizdić, specijalista medicinske mikrobiologije i virusolog.

On kaže da bi trebalo uvijek misliti na moguću pojavu ponovnog razbuktavanja epidemije i pandemije. Dalje pojašnjava da je vakcina protiv omikrona komponovana mono, odnosno samo za omikron varijantu, ali može biti komponovana i za onaj izvorni soj plus za omikron, znači da je dvojna vakcina. Ove vakcine su namijenjene kao booster doze. One su jako bitne za osobe koje su već vakcinisane, koje su možda primile i treću dozu, posebno za osobe određene životne dobi i određenog imunološkog statusa.

– Za njih koji su već primili redovno vakcine, i redovno vakcinisani, jako bitno je da se pojavi nova vakcina i na našem tržištu koja je namijenjena po svom sastavu za booster doze, ne za revakcinaciju nego za dodatnu vakcinaciju trećom i četvrtom dozom vakcine. Ovo je jako važno za osobe starije od 65 godina, imunološki kompromitovane, imunološki ugrožene, predebele osobe, pretile osobe, odnosno one kojima je upitan imunitet, pojašnjava dr. Zvizdić te ukazuje i na činjenicu da je bitno da zdravstvene vlasti o ovoj vakcini novog oblika upoznaju građane.

– Potrebno je upoznati građane o tome za koje kategorije stanovništva su one namijenjene, bez obzira na to bila ona komponovana samo za omikron ili ona vakcina za izvorni soj virusa koje trenutno imamo. Građanima se mora objasniti da su ovo booster vakcine, a ne vakcine za početnu vakcinaciju. Nužno je objasniti da je ovo booster doza zbog svog sastava, koncentracije, antigena, odnosno mRNA, zbog toga da stanovništvo ne misli zašto se tom vakcinom ne mogu primarno vakcinisati, kazao je dr. Zvizdić.

Kada se radi o nabavci booster vakcina protiv omikrona i daljem procesu vakcinacije, u Kriznom štabu Ministarstva zdravstva ZDK-a čekaju odgovarajuće instrukcije Federalnog kriznog štaba, odnosno Odbora za vakcinaciju.

– Ono što je kod nas novost jeste da smo dobili određen broj pedijatrijskih vakcina Pfizer, kazao je ministar dr. Adnan Jupić.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top