Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) obilježila je danas završetak još jedne uspješne kampanje pod nazivom “Heroji Bosne i Hercegovine”, a u čijem su fokusu uspjesi bh. građana, njihov angažman i postignuća u različitim oblastima djelovanja.

Herojima BiH su na prigodnoj svečanosti u Sarajevu proglašeni – Ines Kavalec, Dragana Jovanović, Malik Sakić, Sara Tuševljak, Emina Bošnjak, Suad Bešlić, Srđan Puhalo, Jelena Vilotić, Tomislav Puđa, Amar Pašić, Vladan Galijašević i Senad Šantić.

Radi se o ljudima koji su vlastitim djelovanjem i zalaganjem za istinske vrijednosti u različitim oblastima doprinijeli pozitivnim promjenama u bh. društvu, te postali inspiracija za građane BiH, posebno mlade, da budućnost uzmu u svoje ruke i beskompromisno se za nju bore.

Sudionike svečanosti, kojom se, među ostalim, obilježava i 25 godina USAID-ovog partnerstva s Bosnom i Hercegovinom, pozdravio je ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Eric Nelson, istovremeno odajući priznanje ljudima koji su ličnim primjerom u lokalnim zajednicama diljem BiH pokazali da je promjena nabolje moguća i poželjna.

– Da bismo obilježili 25 godina djelovanja i partnerstva USAID-a sa BiH 2021. godine, odlučili smo da herojima BiH proglasimo neke od zaslužnih bh. građana – kazao je Nelson, navodeći kako je prepoznavanje, ohrabrivanje i osnaživanje pozitivnih pomaka u BiH najbolji način za daljnje jačanje tog partnerstva.

Podcrtao je, istovremeno, kako je u Bosni i Hercegovini moguće izgraditi bolju budućnost.

– Moguće je u Bosni i Hercegovini izgraditi bolju budućnost, i zato kažem da su pojedinci, koji su proglašeni herojima BiH, inspiracija i meni i svima ostalima, mladima i starima – poručio je ambasador Nelson.

Dodao je kako će u ovoj godini biti štampana i objavljena prigodna publikacija o 61 heroju BiH, podsjetivši na angažman 12 uglavnom mladih ljudi iz BiH, koji su prepoznati u sklopu spomenute USAID-ove kampanje.

Zahvalnost američkoj Vladi, USAID-u i ambasadoru Nelsonu lično, iskazali su Ines Kavalec, osnivačica Servisnog centra za pomoć porodicama s djecom s teškoćama, Sara Tuševljak, angažirana na zaštiti Kasindolske rijeke (Istočno Sarajevo) od izgradnje mini hidroelektrana, Suad Bešlić, poduzetnik i investitor iz dijaspore i Srđan Puhalo, psiholog, analitičar i blogger, te Senad Šantić, IT stručnjak.

Ukratko su se osvrnuli na vlastita iskustva koja svjedoče o tome kako – dobra volja, iskrena namjera, pošten i nesebičan angažman po pravilu vode ka efikasnim rješenjima, te da su hrabrost, odvažnost i ljubav prema domovini najbolji saveznici na putu borbe protiv društvenih anomalija i nepravdi.

Poručili su kako će im USAID-ovo priznanje biti dodatni poticaj za daljnji angažman i djelovanje orijentirano ka valoriziranju trajnih vrijednosti i ostvarivanju općekorisnih društvenih ciljeva.

Jednogodišnja kampanja Američke agencije za međunarodni razvoj “Heroji Bosne i Hercegovine” u prvi plan ističe bh. građane iz svih sfera života koji daju doprinos u svojim lokalnim zajednicama, a time i svojoj zemlji.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…