Placebo efekt je fascinantno polje istraživanja. Efekt vrlo dobro ilustrira moć ljudske psihe. Efekt se javlja kada se zdravlje ispitanika poboljša, iako je dobio pilulu bez farmakološkog djelovanja – dakle placebo, piše “Deutsche Welle“.

Homeopatija koristi ovaj efekt, jer njeni lijekovi ne sadrže aktivni sastojak koji se može otkriti.

Ali, placebo efekt postoji i u obrnutom smislu tzv. nocebo. Riječ izvedena od latinskog „nocere“ znači naškoditi. O nocebo efektu se govori kada navodno liječenje izazove negativne posljedice. Ispitanici osjećaju tipične neželjene efekte, koji se očekuju od lijeka koji uopće nisu dobili.

A da sve bude malo kompliciranije: čak i kada pacijenti dobiju farmakološku tvar javlja se placebo ili nocebo efekt. U jednom određenom okviru, nocebo se javlja kod svake terapije, jer svaka pacijentica ili pacijent ima drugačija očekivanja od terapije. Onaj ko računa da će mu nakon što uzme lijek biti muka, najčešće mu i bude muka. No, naravno da je teško dokazati ovaj efekt.

Ono što je mjerljivo, pronašao je tim stručnjaka iz SAD-a i Njemačke, koji je sistematski tražio nocebo efekte u studijama o cjepivu protiv koronavirusa. Gotovo svaka treća osoba, koja nije dobila cjepivo, se usprkos tome žalila na reakcije koje su tipične za određena cjepiva.

Julia Has (Haas) i Sarah Balu (Ballou), stručnjakinje za placebo na Harvard Medical School u Bostonu, su s Friederike Bender, psihologinjom sa Sveučilišta u Marburgu i drugim medicinarima iz SAD-a analizirale 12 studija s ukupno 45.380 testiranih osoba starijih od 16 godina. 22.578 njih primilo je placebo, koji nije sadržao druge aktivne sastojke. Obično je bio u pitanju solna otopina.

Sve studije su bile završene prije 14. jula 2021. godine. Studije, u kojima su grupe primale druga cjepiva ili adjuvanse, bile su razvrstane od samog početka. Adjuvansi su aditivi, koji se obično nalaze u cjepivima i njihov zadatak je da pojačaju učinkovitost.

Znanstvenici su objavili rezultate u časopisu Američkog medicinskog saveza (JAMA).

Čak 35,2 posto ispitanika iz placebo grupe je nakon prve doze cjepiva izvijestilo o takozvanim sistemskim neželjenim učincima, od kojih se 19,3 posto žalilo na glavobolju a 16,7 posto na umor. To su bila najčešća neželjena djelovanja.

Njih 16 posto se žalilo na lokalna nesistemska neželjene učinke. Na primjer jedan dio njih se žalio na ukočenu ruku, otok, bol ili upalu na mjestu uboda. Nakon druge placebo doze 31,8 posto se žalilo na sistemske a 11,8 posto na lokalne neželjene efekte.

U usporedbi s tim, neželjeni efekti kod osoba koje su zaista primile cjepivo su bili češći: 46,3 posto njih se nakon prve doze žalio na sistemske neželjene efekte, a 66,7 na lokalne neželjene efekte. Nakon druge doze taj postotak je porastao, pa se 61,4 posto žalilo na sistemske a 72,8 posto na lokalne neželjene efekte.

Kao što smo već rekli, placebo i nocebo efekti se javljaju kod svake terapije, dakle i kada pacijenti dobivaju efikasan lijek. S obzirom na snažne nocebo efekte primijećene kod cijepljenja, pred znanstvenicima je izazovno pitanje: koliko je zapravo snažan nocebo efekt kod ljudi koji su primili cjepivo? I može li se izračunati teoretski dio nocebo efekta u neželjenim efektima kod cijepljenih?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Ukinute vize: Od danas državljani Hrvatske mogu lako u Ameriku

Hrvatski državljani od danas mogu putovati u SAD bez vize, saopćili su…

Njemačka uvodi lockdown za nevakcinisane, a od februara bi vakcinacija mogla biti obavezna

Njemačka kancelarka Angela Merkel danas je najavila kako bi vakcinacija mogla biti…

Spahn: Nijemci će do kraja zime biti vakcinisani, izliječeni ili mrtvi

Političari u Njemačkoj raspravljaju o sličnim mjerama kao u susjednoj Austriji, gdje…

Platio da mu magijom vrati ženu, ovaj ga ubio sjekirom

Anton Šabanov (33) potražio je pomoć crne magije nakon što ga je…