Bosanskohercegovački strongmen Nedžmin Ambešković izjavio je da je, unatoč svim poteškoćama i oskudici opreme, uspio odraditi pripreme i da za manje od dvije sedmice ide na prestižno powerlifting takmičenje u Moskvi s ciljem obaranja balkanskog rekorda, javlja Anadolu Agency (AA).

Ambešković u Moskvu ide nakon što je sa svojim timom pripreme odradio u oskudnom objektu kojeg im je ustupio prijatelj u Ilijašu i sa spravama koje su samostalno varili i pravili. Tokom priprema iz čučnja (squat) podigao je rekordnih 400 kilograma, ali i lakše povrijedio leđa.

“Ruska je jedna od najjačih federacija na svijetu sa Kirilom Sarichevom na čelu koji je niz godina bio rekorder svijeta u benchpressu. Dobio sam pozivnicu prije dva i po ili tri mjeseca i privodim pripreme kraju. Imao sam dvije povrede, onu prilikom dizanja na čučnju i povredu ruke“, kazao je Ambešković.

Powerlifting je takmičenje u tri discipline, squat (čučanj), benchpress (potisak na klupi) i deadlift (mrtvo dizanje, odvajanje tega s poda do ispod kukova). Takmičari imaju po tri pokušaja i zbir najboljih pokušaja iz sve tri discipline je konačni rezultat (total).

“Cilj mi je da napravim total od preko hiljadu kilograma. Trenutni rekord Balkana drži moj prijatelj Luka Udiljak iz Zagreba i on iznosi 992,5 kilograma“, rekao je Ambešković.

Ambešković ima podršku sponzora, odnosno kompanija HIFA Petrol, BH Pošta, BH Telecom i NOCCO, ali nada se da će se i drugi uključiti u to kako bi se strongmen kao sport podigao na viši nivo u Bosni i Hercegovini.

“S obzirom da mi profesionalci u sportu živimo od sponzorstava, dakle i živimo i bavimo sportom, država nema sluha za nas, izuzev ovih društveno odgovornih firmi. Ovim putem pozivam sve domaće i inozemne firme i pojedince koji su zainteresirani da nas podrže. Bićemo im zahvalni i opravdati povjerenje“, poručio je Ambešković.

Ambešković je nedavno naknadno nominovan u konkurenciju za izbor sportiste godine u Bosni i Hercegovini, a manifestacija proglašenja najboljih će se održati u Olimpijskom komitetu na Zetri 8. decembra.

“Svakako je to satisfakcija da budete u užoj konkurenciji za sportistu godine. Puno to znači, nije mi poznato da je neko ranije bio nominovan iz sportova snage, pogotovo iz neolimpijskih sportova. Strongmen je update svih sportova snage i zato se strongmeni i smatraju najjačim ljudima na svijetu. Mi moramo trenirati nekih 30 disciplina da bi nas na takmičenju čekalo pet“, istakao je Ambešković.

Inače, Ambešković je rođen u Vlasenici, a tokom agresije na BiH je kao dvogodišnjak bio u zarobljen logoru. Iz Sarajeva je preselio u Švedsku, gdje je ušao u svjetsku elitu strongmena. Nakon što je na takmičenju izašao sa zastavom BiH, Ambešković je ostao bez sponzora i prošle godine se vratio u Bosnu i Hercegovinu, rekavši kako želi popularizirati ovaj sport u našoj državi. Na svim takmičenjima ponosno nosi bosanskohercegovačku zastavu.

Ove godine nastupio je na prestižnim takmičenjima u Manchesteru i Birminghamu. U Manchesteru je osvojio drugo mjesto sa ličnim rekordom od 453,5 kilograma u deadliftu. U Birminghamu je bio sedmi, ali zadovoljan je i tim rezultatom jer se radilo o takmičenju u pet disciplina, od kojih je on u proteklih godinu i pol imao uvjete za treniranje samo jedne discipline.

Ambešković je kazao i da u BiH postoji mnogo mladih koji su zainteresirani da treniraju strongmen, ali da je problem to što ne postoje uvjeti za to.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…