Na dan kada se Oružanim snagama BiH isporučuju novi helikopteri, kao dio donacije SAD-a, NSRS usvojila je zaključke o prenosu nadležnosti, čime se stvaraju preduvjeti za formiranje paravojnih snaga na teritoriji tog entiteta. 

Ovo je za “Avaz” izjavio Nedžad Ahatović, stručnjak za sigurnost koji podsjeća na sadržaj Zakona o odbrani BiH po kojem “vojne snage ne mogu biti organizirane, obučavane, opremljene ili mobilizirane na teritoriji Bosne i Hercegovine, osim u skladu s ovim zakonom i Zakonom o službi u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine”.

– U tom kontekstu sa rušiteljima ustavnog poretka i političkog sistema zemlje pregovarati može samo Tužilaštvo BiH i to o njihovom dobrovoljnom javljanju po pozivu da se da izjava ili da se pritvore i ništa više od toga. Međunarodna zajednica ima mandat da djeluje u cilju očuvanja mira u BiH i neka rade svoj posao, a institucije sistema države BiH treba da rade svoj posao – ističe Ahatović.

On dodaje da pozicija patriotskih snaga mora biti jasna.

– Nakon usvajanja nelegalnih odluka NSRS potrebno je uputiti apelacije Ustavnom sudu BiH i donijeti deklaraciju Parlamenta BiH o svim dešavanjima, te tražiti poštivanje zakona i Ustava BiH uz asistenciju međunarodne zajednice. Ako se to ne desi u datom roku, državni organi trebaju djelovati u skladu sa zakonom i odlukama Suda i Tužilaštva BiH i uspostaviti red u državi uklanjajući prijetnju uzurpaciji državnog suvereniteta sa instrumentima unutrašnje sigurnosti. Svi moraju poštovati Dejtonski mirovni sporazum – poručuje Ahatović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…