Meteorolog Nove BH u svojoj redovnoj kolumni za N1 predviđa vremenske prilike u Bosni i Hercegovini. Vremenska prognoza za naredne dane.

Sunčanih dana smo sada svi željni. Suhog vremena još više. Možda ga željni kao nikad dosad jer je, primjera radi u Sarajevu samo u novembru palo gotovo 82 % količine padavina koja u prosjeku padne za tri mjeseca. Pretvorimo li u brojke, samo u 11. mjesecu palo je 216 litara kiše po kvadratnom metru. Ukoliko uzmemo podatak da je prosječna količina padavina u Sarajevu za cijelu jesen (period septembar-oktobar-novembar) 264 litara po kvadatnom metru, cifra koju bilježimo iz proteklog mjeseca pokazuje koliko je zapravo mjesec iza nas bio izuzetan u pogledu količine padavina. No, dva dobra nikako sastaviti. Iz sedmice u sedmicu redaju se iznova nova, a opet stara upozorenja od kojih svi strepimo – najava intenzivnijih padavina i bujičnih plavljenja.

Sunčana rapsodija danas je nakratko popravila svima nama raspoloženje, a nažalost nedovoljno duga vijeka da na sličnim nivoima i opstanu. Naime, zračni pritisak je od sredine dana u padu, što nagovještava da je nova, izražena promjena vremena pred vratima, a da je uistinu tako, najprije su to mogli uočiti stanovnici Krajine i zapadne Bosne, a prema kraju dana i Hercegovci te stanovnici centralne Bosne u vidu sve brojnijih oblaka koji su prekrivali nebo – najprije visokih prozirnih, a potom i srednjih slojevitih. Narednih sati naznake promjene vremena osjetit ćemo i kroz jak jugo, naročito u centralnim predjelima Bosne. Poremećaj zbog kojeg su podignuta brojna upozorenja uzrokuje duboka dolina sa prizemnom Đenovskom ciklonom koja se osom premješta preko Jadrana dalje na istok, a uz ciklonu vezana je i pripadajuća fronta okluzije.

Fronta okluzije je ključna riječ ovdje. Naime, kada imamo ovakve situacije, dešava se da je ciklona dosegnula svoj završni stadij, pri čemu ona polako počinje da slabi, tj. kako meteorolozi obično kažu, popunjava. U tom trenutku isječak toplog kraka fronte (crveni krugovi) se smanjuju, jer ga sustiže hladni krak. Drugim riječima, hladniji zrak počinje sustizati topliji zrak, i to na način da ga istiskuje, pri čemu zbog njegove lakoće odlazi u slobodnu atmosferu, hladeći, šireći i kondenzujući se, što uvjetuje intenziviranje padavina, a hladni, gušći zrak se potom podvlači poput klina u prizemne slojeve atmosfere. Zbog pozicije ciklone u Jadranu i pripadajuće fronte okluzije koja se premješta preko naše zemlje, sutrašnji dan obilježit će intenzivne padavine, naročito na jugu naše zemlje, kako će u južnoj i jugozapadnoj visinskoj struji pristizati vlažan zrak (Figura 1).

 

Figura 1: Sinoptička situacija za četvrtak, 09.12.2021 – utjecaj ciklone u Jadranu koja osom odmiče preko naše zemlje i pripadajućeg fronta okluzije (ljubičasti krugovi i trokuti naizmjenice) pri čemu dolazi do istiskivanja toplog zraka iz nižih slojeva atmosfere i podvlačenje hladnijeg zraka. Ovo i jeste razlog zbog čega su izgledne intenzivnije padavine širom Hercegovine, jugozapada, zapada i centralne Bosne. Izvot: ICON-DWD (Njemačka meteorološka služba).

Izvor : Figura 1: Sinoptička situacija za četvrtak, 09.12.2021 – utjecaj ciklone u Jadranu koja osom odmiče preko naše zemlje i pripadajućeg fronta okluzije (ljubičasti krugovi i trokuti naizmjenice) pri čemu dolazi do istiskivanja toplog zraka iz nižih slojeva atmosfere i podvlačenje hladnijeg zraka. Ovo i jeste razlog zbog čega su izgledne intenzivnije padavine širom Hercegovine, jugozapada, zapada i centralne Bosne. Izvot: ICON-DWD (Njemačka meteorološka služba).

Vjerovatne ekstremne vremenske prilike

Pokazatelj ekstremenih vremenskih prilika otkriva nam i Shift of Tails (SOT), odnosno Extreme Forecast Index metoda (EFI – procjena ekstremnih vremenskih prilika) za četvrtak, 09.12.2021. prema ECMWF prognoznom modelu. Metod koristi višestruke parametre unutar jednog prikaza (vjetar, padavine, temperature) koji pomoću tzv. “pokazivača” (en. pointers) pokušava detektovati potencijalnu vremensku anomaliju koristeći ensemble pristup, odnosno skupovnu prognozu sastavljenu iz 50 članica, pri čemu svaka članica se ponaša poput jedne prognoze.

Pokazivači su zapravo ove “obojene tačkice”, koje zapravo predstavlju jednu GRID tačku modela na osnovu čije prosječne distance je definisana horizontalna rezolucija na osnovu koje model izbacuje rješenja rješavajući sisteme parcijalnih diferencijalnih jednačina. Te tačke su uspoređene potom sa ECMWF-ovim M-Climate pristupom, odnosno višegodišnjim prosjekom klime modela, ili uobičajenim vrijednostima, kako bi se detektovalo određeno odstupanje kroz percentile. Najkraće objašnjeno, Shift of Tails (SOT) predstavljaju dvije krive – jedna koja je odstupanje od članica skupovne prognoze u odnosu na drugu – klimu modela. Ukoliko postoji razilaženje, percentilno se određuje koja je vjerovatnoća da se pojave ekstremne vremenske prilike nad određenim područjem.

Na Figuri 2, zelene nijanse depiktuju vjerovatnoću za izraženije padavine, a ljubičaste izraženije strujanje, odnosno vrlo jake vjetrove. Vidimo da je to slučaj i nad našom zemljom, koja je obojena zelenim i ljubičastim nijansama. U Tabeli 1, prikazame su vrijednosti SOT-a za četvrtak, 09.12.2021.

Figura 2: SOT, tj. EFI index procjene ekstremnih vremenskih prilika nad jugom Europe. Zelena istačkana područja depiktuju područja sa povećanom vjerovatnoćom za izraženije padavine, dok ljubičasta izraženijeg vjetra. S druge strane, narandžaste i žute nijanse predstavljaju toplu, a plave hladnu temperaturno odstupanje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Uskoro neće moći svi u kladionice

Crna Gora će novim zakonom o igrama na sreću i nagradnim igrama…

Čanak: Nek se zna, sjevernoistočna BiH koja sebe naziva RS niti je Republika niti je Srpska

Čelnik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak smatra da Bosna i Hercegovina “ne…

Novalić: Hidroelektrane na Drini mogu da grade samo Srbija i BiH

Mi nemamo ništa protiv izgradnje hidroelektrane Buk Bjela na Drini, ali taj…

Tukao čovjeka do smrti nasred ulice: Uhapšen 20-godišnjak

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Sadu uhapsili su Ž. R. (2001)…