Nedim Sladić iz dana u dan veoma precizno prognozira vremenske prilike, a zahvaljujući svojoj ljubavi prema meteorologiji, talentu, trudu i radu, postao je prepoznatljivo lice na medijskoj sceni Bosne i Hercegovine.

Ovaj 24-godišnjak je zvanje diplomiranog inženjera u oblasti Softverski inženjering stekao 2019. godine na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu, a zatim je primljen i na master studij u oblasti Primijenjena meteorologija i klimatologija s menadžmentom klimatskih promjenama na Univerzitetu u Readingu u Ujedinjenom Kraljevstvu. U razgovoru za „Karike.ba“ ističe da je neraskidiva ljubav prema meteorologiji kod njega prisutna još od malena, budući da je uvijek bio oduševljen meteorološkim pojavama, ali i brojevima koji su u ovoj nauci neizostavni dio. Također, u velikoj mjeri gaji i ljubav prema prirodi i okolišu te prirodnim naukama.

Dodaje da je od 2017. godine do danas radio za dva medija. Do aprila 2021. godine bio je angažovan na FACE TV-u, kao urednik i voditelj vremenske prognoze emisije Centralni dnevnik sa Senadom Hadžifejzovićem, a od aprila 2021. godine mijenja radno okruženje i priključuje se timu Nove BH kao jedan od najmlađih članova ove medijske kuće, a ujedno postaje i najmlađi član redakcije Informativnog programa u kojem također obnaša funkciju urednika i voditelja prognoze vremena.

„Na Novu BH sam došao s jednom teškom zadaćom, a to je popularizovati bosanskohercegovačku meteorologiju u medijima na pravi način kroz brojne edukativne, zanimljive, ali i prezentacijske segmente. Moja dosadašnja iskustva su vrlo dobra, jer mi je FACE TV pružila mogućnost da se izgradim kao mlada buduća nada, a Nova BH prepoznala mogućnost nadogradnje u svrhu daljnjeg profilisanja. Da zadaća ide uspješnim tokom pokazuje i sami rejting gledanosti, koji često svrstava prognozu Nove BH u najgledanije programske segmente“, kaže naš sagovornik.

Kako navodi, radni dan meteorologa na televiziji u kojoj je sada angažovan počinje oko 9:30, a nakon jutarnjeg kolegija s dnevnim/dnevnom urednikom/urednicom obično popije čaj s kolegama iz informativne redakcije i urednikom/urednicom, te je u roku od tih pola sata atmosfera opuštena jer ih prate obično lagane teme.

„Već oko 10 sati lagane teme ostavljaju se sa strane i svi se prihvatamo posla. Moj posao započinje analizom sinoptičke karte nad Europom i pregledavanjem niza prognostičkog materijala na osnovu kojeg nastaju zaključci i onda tekst prognoze, najprije u obliku čitanca za Vijesti u 13:30, a potom i audio-vizuelnog materijala koji se obrađuje i podešava u grafici za Vijesti u 15:40 i Dnevnik u 18:30. Ako su vanredne meteorološke okolnosti, urednik odlučuje o tome treba li se uskočiti dodatno upomoć u vidu fingiranog javljanja uživo (looklive – LKLV) ili javljanja uživo radi izvještavanja, ili nekog čitanca s pokrivalicama (VO/SOT), u zavisnosti od situacije“, priča Nedim Sladić.

Nedim napominje da se mladi meteorolozi u Bosni i Hercegovini suočavaju s bezbroj izazova koji ih nerijetko zakoče u mjestu, a poseban problem za mlade nade predstavlja nedostatak studija meteorologije u našoj državi.

„Nedostatak studija meteorologije je jedan ogroman hendikep na kojem ću očito morati sam poraditi po završetku master studija kako buduće nade ne bi morale dolaziti i prolaziti iste situacije kroz koje sam prolazio. Jednostavno ste prisiljeni da radite na sebi koliko i kad god to možete kroz radionice, kurseve, svake vidove formalnog i neformalnog obrazovanja, konferencije, seminare… gdje upoznajete druge stručnjake i kupite iskustva i znanja kroz saradnju na projektima i/ili naučnim radovima. Morate biti svjesni da svi koji hoće da se bave meteorologijom i klimatologijom zaista moraju napustiti Bosnu i Hercegovinu kako bi stekli svoje formalno zvanje“, naglašava naš sagovornik.

Ovaj mladi Sarajlija smatra da nemogućnost izučavanja meteorologije kao nauke na fakultetima u Bosni i Hercegovini u velikoj mjeri ograničava njegovo daljnje napredovanje, a samim time i mnogo veći doprinos državi.

„Moj kolega Đorđe Đurić, meteorolog iz Beograda, mi je preporučio da izbjegavam upis meteorologije u zemljama okruženja zbog zastarjelog načina predavanja i generalno nikakve zainteresovanosti zbog koje je meteorološki odsjek pri zatvaranju, a mnoge kolege iz Državnog hidrometeorološkog zavoda Republike Hrvatske su mi preporučile da se borim upravo za master studij u Readingu, s obzirom na to da je to renome za meteorologiju i klimatologiju, a što potvrđuje i pozicija broj 5 u svijetu u oblasti meteorologije i klimatologije na čuvenoj Šangajskoj ljestvici“, naznačava Nedim Sladić.

Njegovu borbu s ovdašnjim sistemom najbolje oslikava nedavni slučaj kada je standardizirani ispit engleskog jezika (IELTS) morao polagati u Republici Albaniji, a ne u Bosni i Hercegovini, pošto je ovaj ispit bio preduslov za bezuslovnu ponudu koja njemu, de facto, otvara vrata master studija, a u našoj državi ga od 2019. godine najednom više nema.

„Ovo nije Sizifov posao, ali je teško, ponekad i ponižavajuće. Ružan je osjećaj moliti strance da vam dozvole polagati ispit u tuđoj zemlji kako biste ostvarili svoj cilj i san. Sve se to, naravno, odražava i na moje raspoloženje do mjere da znam biti frustriran od svih silnih prepreka na koje svako malo nailazim u ove dvije godine, pa i bijesan na državu, jer se izlažem mnogo većem, nepotrebnom vremenskom i novčanom trošku u odnosu koliko bi mi inicijalno trebalo. No, nema odustajanja. Ustrajno i uporno“, poručuje naš sagovornik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…