Velik broj penzionera koji su korisnici Federalnog zavoda MIO/PIO, a koji žive na području Bosne i Hercegovine dobit će uvećanu penziju za decembar. Riječ je o povećanju od 50 konvertibilnih maraka.

Kako su naveli iz Zavoda PIO Federacije BiH navedeno povećanje bi trebalo dobiti oko 365.000 od ukupno oko 429.000 korisnika. Naime, korisnici Zavoda PIO koji žive u inostranstvu, odnosno izvan granica BiH, neće ostavriti ovo pravo, javlja Večernji list.

Tako će penzioneri koji primaju najnižu penziju u januaru dobiti 432 konvertibilne marke, a oni koji primaju zajamčenu 528,91 konvertibilnu marku. Isplata uvećanih penzija za decembar rezultat je činjenice da je Vlada Federacije BiH na ovosedmičnoj sjednici u Mostaru, donijela Uredbu o novčanom iznosu penzije kao podrška penzionerima u Federaciji BiH.

Ovom uredbom, koju je predložilo Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, uređuje se isplata novčanog iznosa penija za decembar 2021. godine korisnicima mirovina Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje, koji imaju prebivalište na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Iznos na penziju se isplaćuje u svrhu poboljšanja materijalnog položaja korisnika mirovine, a radi dodatnih troškova zdravstvene zaštite koji su nastali kao posljedica pandemije virusa COVID-19. Kako su naveli iz Vlade Federacije BiH ukupna sredstva za provođenje ove uredbe osigurana su u Proračunu Federacije BiH za 2021. godinu.

Novčani iznos od 50 konvertibilnih maraka isplaćuje se korisnicima penzije koji su zatečeni u isplati na dan stupanja na snagu ove uredbe. Korisnicima prava na djeljivu porodičnu penziju pripada isplata djeljivog novčanog iznosa.

Kako su naveli iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, novčani iznos isplatit će se petog januara 2022. godine, a u skladu sa odredbama Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju sastavni je dio penzije decembar 2021. godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…