ZDRAVLJE

NE JEDITE OVE NAMIRNICE PRIJE SPAVANJAPića koja sadrže kofein i šećer, kao što su kava, crni čaj ili energetski napici drže nas budnima, pa je bolje izbjegavati ih

Ako navečer ne možete zaspati, pokušajte preskočiti prekasne obroke i obratite pozornost na ono što jedete u poslijepodnevnim i večernjim satima jer to utječe na kvalitetu sna, tvrdi nutricionist Milan Hollingshaus.

On smatra da je najvažnije slušati vlastito tijelo, ali i savjetuje da, ako možete izbjegavate sljedeće namirnice.

Pića koja sadrže kofein i šećer, kao što su kava, crni čaj ili energetski napici drže nas budnima, pa je bolje izbjegavati ih prije odlaska na spavanje.

“Obilni obroci s mnogo teško ili sporo probavljive hrane, kao što su namirnice od mesa ili one s previše masti, također su teške za želudac“, kaže Hollingshaus.

Radije pojedite manji obrok, serviran na tanjuru manjih dimenzija.

Polovicu tanjura neka čine svježe namirnice, poput povrća, četvrtinu hrana bogata proteinima, kao što su pureća prsa ili tofu, a zadnja četvrtina neka budu ugljikohidrati, primjerice krumpir.

To će vaš organizam opskrbiti svim potrebnim nutrijentima i držati vas sitima tijekom noći.

Stoga bi sirovu hranu, primijetite li da vam teže pada njezino konzumiranje kasno navečer, bilo dobro zamijeniti kuhanim povrćem.

Odgovor je u osluškivanju vlastitog tijela i bioritma, tvrdi ovaj stručnjak.

“Promijenite li naglo svoje navike, to će vrlo često rezultirati probavnim smetnjama“, kaže Hollingshaus, dodajući da takva promjena može utjecati na faze spavanja i na snove.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top