ZDRAVLJE

NE BACAJTE KORU OD LIMUNA: EVO ZA ŠTA JE DOBRAIma visok sadržaj askorbinske kiseline i stoga bi mogao imati sposobnost liječenja i prevencije problema s kostima.

Limun je uključen u nekoliko recepata zbog svoje žute nijanse i kiselog soka. Poznat je po karakterističnom kiselkastom okusu, ali i po tome što sadrže elektrolite i sastoje se od 90 posto vode. No, ako ste jedan od onih koji bacaju limunovu koru nakon što iscijede sok i to radite cijeli život, uskraćivali ste zdravstvene dobrobiti limunove korice!

Oralno zdravlje

Ovaj napitak je fantastičan za održavanje dobre oralne higijene i zdravlja zuba, kako piše Pink Villa. Nedostatak vitamina C povezan je sa skorbutom, gingivitisom i krvarenjem desni. Ipak, kako kora sadrži puno vitamina C, unos u raznim oblicima, uključujući čaj od limunove kore ili vodu, mogao bi pomoći u sprječavanju problema sa zubima poput karijesa.

Zdravlje kostiju

Zbog visokog udjela kalcija i vitamina C, koji su ključni sastojci kostiju i našeg koštanog sistema, limunova kora pomaže u poboljšanju zdravlja kostiju. Ima visok sadržaj askorbinske kiseline i stoga bi mogao imati sposobnost liječenja i prevencije problema s kostima.

Detoksikacija

Vitamina C ima u izobilju u kori limuna. Čišćenjem slobodnih radikala ili toksina stvorenih tokom stresa ili specifičnih bioloških procesa povezanih sa staničnim odumiranjem i starenjem, vitamin C djeluje kao antioksidans koji sprječava oštećenje stanica. Uklanjanje ovih štetnih tvari pomaže u metaboličkoj detoksikaciji i smanjenju stresa. Druge prednosti nekih bioflavonoida citrusa uključuju smanjenje oksidativnog stresa, koji, ako se ne liječi, može dovesti do raka.

Snižava holesterol

Zbog uključivanja flavonoida, vitamina C i pektina, ova korica može pomoći u upravljanju kardiovaskularnim bolestima sprječavajući dijabetes, bolesti srca i povećavajući cirkulaciju krvi. Kalij je neophodan za kontrolu krvnog tlaka, a limunova kora ga je puna.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top