Radoholičari čak i svoje slobodno vrijeme provode radeći, a i osjećaju krivnju ako svakodnevno ne ostaju duže na poslu. Naučnici napominju kako ovisnost o poslu postaje, iz dana u dan, sve izraženija jer više ne postoji jasna granica između doma i ureda. Evo koje navike mogu otkriti da ste ustvari radoholičar. 

Radite vikendima – Vikendi su posebno važni dani za one koji rade od ponedjeljka do petka, a rad vikendom ne mora biti uvijek znak da je neko radoholičar jer neka radna mjesta zahtijevaju i rad subotom. Ipak, ako sami odlučite svaki vikend, koji bi vam trebao biti slobodan, provesti u poslu umjesto se družiti s porodicom i prijateljima, to može otkriti da malo previše ulažete u posao.

Posao ispred porodice i prijatelja – Ako ste odbili posjetiti baku za 90. rođendan ili ste najboljem prijatelju napisali da ne dolazite na njegovo vjenčanje radi posla, to bi mogao biti signal da ste ustvari radoholičar ili da nikako ne znate uskladiti posao s privatnim životom.

Posao vam stalno na pameti – Dođete kući s posla i neko vam postavi pitanje o vašem danu, a vi jednostavno ne prestajte pričati o danu provedenom u uredu.

Mislim da je potrebno odvojiti posao od porodičnog života, a to bi značilo da ne morate sve članove porodice uvlačiti u vaš dan na poslu baš svakog dana.

Sagorijevanje – Stresne životne situacije, pandemija i globalizacija, uz zahtjevan posao mogu jednostavno voditi do sagorijevanja. Sve započinje osjećajem bespomoćnosti i umora koji se pretvara u izljeve negodovanja, kako na poslu tako i u porodici. Ako se ne tretira, simptomi mogu voditi do psihičkih i fizičkih problema.

Možda ste se uvjerili kako pravi zaposlenik mora raditi kad god treba, ali ustvari četkica za zube i odijelo koje vam stoje u uredu jasno otkrivaju da je posrijedi malo veći problem.

Ako vam nije problem prespavati u uredu, to bi moglo i otkrivati da izbjegavate neke probleme iz privatnog života. 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Jestivo sjemenje puno vitamina E

Bademi su veoma hranjivi i bogati zdravim mastima, antioksidantima, vitaminima i mineralima.…

Fantastični uštipci sa tikvicama

Brzu i slasnu grickalicu možete pripremiti i od sezonskih tikvica. Ubacite ih…

Stručnjakinja za veze otkrila jedini slučaj kad žena treba platiti račun na prvom spoju

Prvi spojevi mogu biti dovoljno neugodni i bez nepisanog bontona ko šta…

Ove prehrambene navike pomoći će vam u snižavanju holesterola

Primjena navika prehrane može pomoći u zaštiti od srčanih bolesti i moždanog…