ZDRAVLJE

„NAVIKA“ KOJA JE PODJEDNAKO ŠTETNA KAO PUŠENJE 15 CIGARETA DNEVNOUsamljenost povećava rizik od prevremene smrti za 26 odsto,

Usamljenost povećava rizik od prijevremene smrti za 26 odsto, pokazala je studija Univerziteta Birgam Jang, a objavljena je u časopisu Perspectives on Psychological Science.

Socijalna izolacija i manjak društvenih veza dodatno povećava taj rizik, zbog čega stručnjaci smatraju da samoća može jednako biti loša za ljudsko zdravlje poput gojaznosti ili pušenja, piše Zadovoljna.hr.

Naučnici su napravili razliku između osoba koje se osjećaju usamljenim i onih koji stvarno nemaju kontakt sa spoljnim svetom. Studija je pokazala da se u rizičnim grupama nalaze i oni koji su sami, ali se osjećaju sretnima, kao i pojedinci koji imaju mnogo društvenih kontakata, ali se osjećaju osamljenima.

Ako kažemo ljudima da se više druže sa drugima, to bi moglo da riješi problem društvene izolacije, ali ne i osjećaj usamljenosti. Baš zato bi trebalo da prihvatimo da su obe kategorije jednako važne, tvrdi vođa studije Džulijen Holt-Lanstad.

Stručnjaci tvrde da razvoj tehnologije utiče na činjenicu da sve veći broj ljudi u svijetu živi u društvenoj izolaciji te da ostvaruju sve manje veza licem u lice. Sa druge strane, istraživanja su pokazala da ostvarivanje prijateljskih i romantičnih veza smanjuju stres, poboljšavaju imunitet i daju životu veći smisao.

Ključno je održavati značajne i bliske veze s dragim ljudima, kao i imati bogat društveni život, savetuje dr Holt-Lanstad.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top