ZDRAVLJE

Naučnici kažu da bi ova bolest mogla biti veliki problem ovog desetljeća


Glavni naučnik Svjetske zdravstvene organizacije upozorava da će rastuće temperature na Zemlji učiniti da denga groznica postane velika prijetnja tokom ovog desetljeća, piše yahoo.com. Denga groznica, poznata i kao kostolomna groznica, zarazna je tropska bolest koju uzrokuje virus denge,

Simptomi uključuju vrućicu, glavobolju, bolove u mišićima i zglobovima, i karakterističan osip sličan ospicama. Kod manjeg broja oboljelih bolest se ponekad razvije u jedan od dva ozbiljnija oblika bolesti. Jedan je oblik smrtonosna denga hemoragijska vrućica, sa simptomima krvarenja, smanjenog broja trombocita i izljeva krvi iz krvnih žila, a drugi je denga sindrom šoka, koji se manifestira opasno niskim krvnim pritiskom.


Javno vlasništvo, Poveznica

Glavni naučnik Svjetske zdravstvene organizacije izvijestio je da se očekuje da će denga groznica imati ogroman uticaj na Europu, Sjedinjene Američke Države i nove regije u Africi u narednom desetljeću, prema EuroNews.Green. Infekciju prenose komarci, za koje se očekuje da će biti pogođeni rastućim globalnim temperaturama koje će pogurati insekte u teritorije koje ranije nisu nastanjivali.

U Latinskoj Americi i Aziji, denga groznica uzrokuje čak 20.000 smrtnih slučajeva svake godine, a od 2000. godine, globalna stopa bolesti povećala se osam puta, uglavnom zbog opasnog pregrijavanja planete, prema EuroNews.Green.
Mosquito

Portal napominje da je prošle godine prijavljeno 4,2 miliona slučajeva bolesti i očekuje se da bi 2023. godina mogla vidjeti broj blizu rekordnom broju slučajeva. Osim toga, važno je napomenuti da značajan broj slučajeva denga groznice ostaje neprijavljen.

Dengu groznicu često nazivaju “kostolomnom groznicom” zbog grčeva mišića i bolova u zglobovima koje uzrokuje. Većina pacijenata s dengom je asimptomatska, što otežava praćenje i sprečavanje epidemija i širenja bolesti.

Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, oko 5% zaraženih osoba razvije ozbiljan slučaj bolesti, a manje od 1% slučajeva ukupno je smrtonosno kada se pravilno dijagnosticira i liječi, prema Medscape. Trudnice, djeca i osobe koje su već preboljele dengu groznicu su u većem riziku od ostalih segmenata populacije, prenosi EuroNews.Green.

Dostupno je cjepivo za dengu groznicu. SZO preporučuje da djeca u dobi od šest do 16 godina prime cjepivo Qdenga kompanije Takeda Pharmaceuticals u regijama pogođenim ovom bolešću.

Osim toga, stručnjaci vjeruju da će javno financiranje za kontrolu komaraca i planiranje trijažnih bolnica pomoći smanjiti uticaj bolesti, prema EuroNews.Green. Najvažnija strategija koju možete primijeniti za sprečavanje bolesti je eliminacija stajaće vode u i oko vašeg doma, jer stajaća voda privlači komarce.

Vector Control.jpg
Isušivanje stajaće vode da bi se spriječila denga Javno vlasništvo, Poveznica

“Moramo mnogo proaktivnije razgovarati o dengi”, rekao je Jeremy Farrar, glavni naučnik i specijalista za zarazne bolesti u SZO, prema EuroNews. “Treba zaista pripremiti zemlje za način na koji će se nositi s dodatnim pritiskom koji će doći … u budućnosti u mnogim velikim gradovima.”

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top