ZDRAVLJE

NAUČNICI DALI ODGOVOR NA PITANJE: DO KOJE GODINE ŽIVOTA JE NAJBOLJE PRESTATI PUŠITI?Pušači cigareta koji prestanu pušiti prije 35. godine života imaju sličnu stopu smrtnosti u određenom vremenskom periodu kao i oni koji uopće nisu pušili, pokazalo je veliko istraživanje.

Istraživanje je pokazalo da su i oni koji su prestali pušiti u kasnijoj dobi imali “značajne prednosti”, ali njihova stopa smrtnosti premašila je stopu onih koji su prestali prije nego što su navršili 35 godina.

Naprimjer, oni koji su prestali pušiti u dobi od 35 do 44 godine imali su 21 posto veću stopu smrtnosti iz bilo kojeg razloga, u usporedbi s osobama koje nikad nisu pušile. A oni koji su prestali pušiti u dobi od 45 do 54 godine imali su 47 posto veću stopu smrtnosti od onih koji nikada nisu pušili.

Studija, provedena među muškarcima i ženama iz različitih rasnih i etničkih skupina, objavljena je u ponedjeljak, 24. oktobra, u magazinu JAMA. 

Analiza je uključivala anketne podatke više od 550.000 odraslih koji su ispunili upitnike između januara 1997. i decembra 2018. i imali su između 25 i 84 godine. To uključuje sadašnje pušače, bivše pušače i one koji nikad nisu pušili.

U poređenju s onima koji nikada nisu pušili, sadašnji pušači imalu su značajno višu stopu smrtnosti od svih uzroka, ukupno, kao i višu stopu smrti od raka, te bolesti srca i pluća.

Iako je pušenje povezano s većim rizikom od smrti u svim ispitanim rasnim i etničkim grupama, “prestanak pušenja bio je povezan sa značajno smanjenim rizicima za sve grupe”, napisali su autori studije.

Konkretno, oni koji prestanu pušiti do 45. godine života smanjili su rizik od smrti do 90 posto, a oni koji su prestali pušiti prije 35. godine imali su stopu smrtnosti vrlo sličnu onoj kod ljudi koji nisu pušili.

Rok od 35 godina mogao bi biti potencijalno motivirajući za mlade pušače koji rade na prestanku pušenja, dodao je Price u svom komentaru.

Ali naravno, nije sve izgubljeno nakon 35. godine – kao što studija sugerira, prestanak pušenja u starijoj dobi i dalje smanjuje rizik od smrti, ali ne tako dramatično.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top