Somja Svaminatan (Soumya Swaminathan), glavna naučnica Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u petak je pozvala ljude da ne paniče zbog pojave varijante koronavirusa omikron i rekla je da je prerano reći hoće li vakcine biti potrebno preraditi.

Govoreći u intervjuu na konferenciji Reuters Next, Svaminatan je rekla da je nemoguće predvidjeti hoće li omikron postati dominantna vrsta.

Omikron je stekao uporište u Aziji, Africi, Americi, Bliskom istoku i Evropi i stigao do sedam od devet provincija Južne Afrike, gdje je prvi put identificiran. Mnoge vlade su pooštrile pravila putovanja kako bi spriječile ovu varijantu.

Svaminatan je kazala da omikron vrlo prenosiv i navela je podatke iz Južne Afrike koji pokazuju da se broj slučajeva udvostručuje dnevno.

– Koliko bismo trebali biti zabrinuti? Moramo biti spremni i oprezni, a ne paničariti, jer smo u drugačijoj situaciji nego prije godinu – rekla je i dodala:

– Delta čini 99 posto infekcija širom svijeta. Ova varijanta bi morala biti više prenosiva da nadmaši konkurenciju i postane dominantna širom svijeta. Moguće je, ali nije moguće predvidjeti.

Mnogo toga ostaje nepoznato o omikron soju, koji je otkriven u više od dvadeset zemalja dok se dijelovi Evrope bore s talasom infekcija poznatije varijante delta.

– Moramo sačekati, nadajmo se da će biti blaže… ali prerano je za zaključak o varijanti u cjelini – rekla je Svaminatan.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Ukinute vize: Od danas državljani Hrvatske mogu lako u Ameriku

Hrvatski državljani od danas mogu putovati u SAD bez vize, saopćili su…

Njemačka uvodi lockdown za nevakcinisane, a od februara bi vakcinacija mogla biti obavezna

Njemačka kancelarka Angela Merkel danas je najavila kako bi vakcinacija mogla biti…

Spahn: Nijemci će do kraja zime biti vakcinisani, izliječeni ili mrtvi

Političari u Njemačkoj raspravljaju o sličnim mjerama kao u susjednoj Austriji, gdje…

Platio da mu magijom vrati ženu, ovaj ga ubio sjekirom

Anton Šabanov (33) potražio je pomoć crne magije nakon što ga je…