Nastavnik Tehničke škole Bjelovar, koji od 16. novembra nije dolazio na posao jer se ne želi testirati, niti vakcinisati, više nije uposlenik škole.

Dikrektor škole Dario Malogorski potvrdio je kako je sa zaposlenikom u ponedjeljak potpisan sporazumni raskid ugovora o radu. Tome su prethodila dva upozorenja pred otkaz. Kako se doznaje, riječ je o nastavniku mlađe generacije, zaposlenom u školi 1. septembra, prenosi Hina pisanje Jutarnjeg lista.

Direktor škole je jasno poručio da se ne slaže s mjerom obveznog testiranja te da iz vlastitog principa ne pristaje na predočenje ikakvih potvrdi.

Direktor Malogorski ističe kako je nastavnik, ne želeći školi priuštiti ikakve daljnje probleme, pristao potpisati sporazumni otkaz.

“Povod raskidu ugovora je neslaganje s mjerama. Moram reći da kolega nije radio nikakve skandale, nije prijetio, nije dolazio pred školu, naprosto se nije slagao s uvedenom mjerom i od njenog uvođenja niti jednom nije došao na radno mjesto”, kaže Malogorski.

Za to vrijeme nastava za učenike organizirana je zamjenama koju su odrađivali njegove kolege. Nastavniku iz Bjelovara direktor je prije raskida ugovora u dva navrata slao poštom upozorenja pred otkaz, no u školu nije stizala povratnica, što znači da osoba nije preuzela poštu. Logično, s obzirom na to da je za ulazak u poštu potrebna covid-potvrda.

Direktor je zato upozorenja slao i putem elektronske pošte. Na upozorenja nije dobio očitovanje uposlenika.

“Čuli smo se u četvrtak i petak, kolega je pristao na sporazumni otkaz, što znači da nemamo nikakvih potraživanja jedni prema drugima. U ovoj situaciji to je najbolje rješenje. U njegove principe ne mogu ulaziti, no naglašavam da je kolega doista bio korektan, osim što nije dolazio na nastavu pa smo morali organizirati zamjene”, napomenuo je ravnatelj.

Predsjednica Uduženja direktora srednjih škola Hrvatske Suzana Hitrec kazala je da još uvijek nemaju saznanja o tome da su počeli masovni otkazi, dodajući da je sve manje osoba u školama koje se odbijaju testirati ili ne žele pokazati covid-potvrdu.

“Nadamo se da će ovakvih slučaja biti malo. Primjer u Bjelovaru ukazuje da je, kada je već došlo do takve okolnosti, ipak ostvarena dobra komunikacija s poslodavcem te je dogovoren sporazumni raskid ugovora koji je u svakome slučaju prihvatljivije rješenje. Nadam se da neće biti potrebe niti za sporazumnim raskidima”, komentirala je Hitrec.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Uskoro neće moći svi u kladionice

Crna Gora će novim zakonom o igrama na sreću i nagradnim igrama…

Čanak: Nek se zna, sjevernoistočna BiH koja sebe naziva RS niti je Republika niti je Srpska

Čelnik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak smatra da Bosna i Hercegovina “ne…

Novalić: Hidroelektrane na Drini mogu da grade samo Srbija i BiH

Mi nemamo ništa protiv izgradnje hidroelektrane Buk Bjela na Drini, ali taj…

Tukao čovjeka do smrti nasred ulice: Uhapšen 20-godišnjak

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Sadu uhapsili su Ž. R. (2001)…