Hrvatska se je davno morala distancirati od Dodika. Još uvijek nije kasno, ali u svakom slučaju to je ono o čemu zvanični Zagreb mora vrlo ozbiljno razmišljati, Jer Dodik, budite sigurni, nije opasnost samo za Bosnu i Hercegovinu. Nastavi li se taj trend, srpski svijet će već sutra pokucati na hrvatska vrata, kao što danas ne samo da kuca nego lupa po Crnoj Gori i Kosovu. Sve intenzivnije se primjećuje i u Sjevernoj Makedoniji.

 

Tema Mosta Radija Slobodna Evropa (RSE) bila je kakav je odnos Hrvatske prema krizi u Bosni i Hercegovini. Sagovornici su bili Jadranka Kosor, bivša premijerka Hrvatske, i akademik Slavo Kukić, sociolog i dugogodišnji profesor Sveučilišta u Mostaru.

Da li je hrvatsko rukovodstvo zabrinuto zbog poteza Milorada Dodika koji po mnogim ocjenama predstavljaju uvod u raspad Bosne i Hercegovine?

Jadranka Kosor: To bi prije svega trebalo pitati predsjednika vlade i predsjednika države. Ja mogu govoriti samo kao promatrač i kao i uvijek na početku razgovora o Bosni i Hercegovini želim istaknuti da to činim kao prijateljica Bosne i Hercegovine. I kao netko tko je imao priliku voditi državu i tko razumije što su dobrosusjedski odnosi, ali bez ikakve želje za miješanjem u unutarnje stvari bilo koje države, pa onda i Bosne i Hercegovine.

A što se tiče strategije prema Bosni i Hercegovini, mislim da je državno vođstvo nema. Ali i inače mi nemamo usuglašenu i balansiranu vanjsku politiku između vlade i predsjednika Republike.

Slavo Kukić: Reklo bi da hrvatsko vođstvo nije zabrinuto zbog poteza Milorada Dodika. Uostalom, u zadnje vrijeme Dodik je u dva navrata bio gost vrha hrvatske državne piramide. Nešto nisam vidio da su predsjednik i premijer Hrvatske dali Dodiku do znanja kako je to što on radi ne samo protiv interesa Bosne i Hercegovine nego i protiv interesa Hrvata u Bosni i Hercegovini. A imali su puno razloga da budu zabrinuti. Prije svega, sve te izjave, koje je Dodik u zadnje dvije godine izricao na na račun hrvatske politike, nisu bile prijateljske.

S druge strane, razlog za zabrinutost trebala bi biti i činjenica da danas, prema podacima Banjalučke biskupije, u Republici Srpskoj živi svega 10.000 do 12.000 Hrvata, a prema popisu iz 1991. bilo ih je preko 150.000. Puno je razloga za zabrinutost, a po onome što se emitira u javnome prostoru reklo bi se da je sve to strpano pod tepih jer su sada na dnevnom redu “viši interesi“.
Negator genocida

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović nedavno je primio Milorada Dodika i tom prilikom rekao da se sa Dodikom čovjek može dogovoriti za deset minuta i da je on zadnji problem iz perspektive bosanskohercegovačkih Hrvata. Zašto Milanović ima takav odnos prema Dodiku?

Jadranka Kosor: Ja vam ne mogu odgovoriti precizno na to pitanje. Zaista ne znam. Ja mislim da se radi o nekoj vrsti površnosti. Gospodin Kukić je spomenuo da je gospodin Dodik bio u dva navrata gost predsjednika države. To je točno, međutim, tokom njegovog prvog posjeta Hrvatskoj Dodik je bio i gost predsjednika vlade. Nakon toga je davao izjave ocjenjujući taj sastanak vrlo kvalitetnim. Kao bivšoj premijerki, koja se nije htjela sastajati sa Dodikom iz puno razloga, apsolutno mi je nejasno da u Hrvatskoj, članici Europske unije i NATO saveza, političari nisu osjetljivi na činjenicu da je Milorad Dodik i dalje na crnoj listi SAD i da je jedan od negatora genocida u Srebrenici.

Uvijek ponavljam – temelj Europske unije je vladavina prava, a kad netko kao Milorad Dodik ne priznaje presude Međunarodnog kaznenog suda, onda to znači da ne priznaje vladavinu prava. Svi moramo poštovati presude Međunarodnog kaznenog suda koji je rekao da je u Srebrenici bio genocid. Svi mi u Hrvatskoj, koja je teško propatila u ratu i imala strašna iskustva sa Veselinom Šljivančaninom koji je također odgovarao na Međunarodnom kaznenom sudu, morali bismo biti osjetljivi na političare koji ne priznaju zlo koje se dogodilo na ovim prostorima čije se posljedice i danas osjećaju u mnogim obiteljima.

Meni je potpuno nejasno da naš ministar vanjskih poslova sa Dodikom slavi Čovićev rođendan. To je meni nezamislivo upravo sa pozicije zemlje članice Europske unije. Ne možeš ništa slaviti sa negatorom genocida. Kako bi on mogao biti jamstvo opstanka Hrvata u Bosni i Hercegovini kada se veliki broj Hrvata nije vratio u svoje domove na području Republike Srpske.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Nakon gostovanja na FACE-u objavljene kompromitirajuće fotografije: Ana Jež i Dalibor Pavlović u zagrljaju…

Na pojedinim fotografijama nalaze se Ana Jež i Dalibor Pavlović, a prema…

Po 100 KM za penzionere sa najnižom penzijom

Penzioneri sa područja Bijeljine, koji primaju najnižu penziju, dobiće po 100 KM…

Ejub Ganić poručio: Mladi, ne žurite sa odlaskom iz Bosne

Mi možemo ovu zemlju preporoditi! Zamolio bih mlade da izađu na izbore,…

Objavljeno koliko je u FBiH zaposlenih prema prebivalištu zaposlenika

Prema podacima Porezne uprave FBiH, broj zaposlenih u Federaciji prema prebivalištu zaposlenika…