ZDRAVLJE

NAPIPALA JE KVRŽICU NA DOJCI: ODBILI SU ME ZA MAMOGRAFIJU JER SAM PREMLADA, A 8 MJESECI KASNIJE OTKRILI 4. STADIJUM RAKAFelisija Labaunti je mlada žena iz Kalifornije koja na društvenoj mreži TikTok dijeli svoje iskustvo borbe s rakom dojke, a sve u cilju da podigne svijest o ovoj podmukloj bolesti.

Felisija je ispričala da joj je dijagnostikovan rak dojke u četvrtom stadijumu, osam mjeseci nakon što joj je dva puta odbijena mamografija zbog mladosti i porodične historije.

Ona je na TikToku napravila trominutni video sa detaljima o tome kako je prvi put otkrila kvržicu 2018. malo manju od klikera, za koju je rekla da na dodir definitivno nema isti osjećaj kao tkivo njene dojke. Kako je ispričala, otišla je u besplatnu kliniku u Long Biču u Kaliforniji na ultrazvuk jer u to vrijeme nije imala osiguranje.

Felisija, koja je tada imala 29 godina je rekla da rezultati pokazuju da je kvržica “benigna cista”, ali je zamolila doktora da podnese zahtjev za mamografiju.

Kada je podnijela drugi zahtjev, ponovo je odbijena.

Osam mjeseci kasnije se vratila na kliniku jer je kvržica narasla “osam centimetara na mojoj lijevoj dojci i bila je veoma dosadna”, kaže ona.

Vjerovatno će morati da prima hemoterapije s vremena na vrijeme do kraja života, a svoju priču je javno podijelila kako bi ohrabrila druge da “traže odgovore kada nešto nešto osjete u svojim tijelima.”

Njen video pogledajte OVDJE.

Felisija je upućena u ustanovu za rak dojke.

Jedan od njenih videa možete pogledati OVDJE.

Tada joj je dijagnostikovan rak dojke u četvrtom stadijumu, koji se proširio na njena pluća, limfne čvorove i grudnu kost. Odmah je stavljena na šest rundi hemoterapije. Ovo je uključivalo jednu rundu lijeka koji je nazvala “crveni đavo”, što je nadimak za lijek za hemoterapiju doksorubicin, prema Mofittovom centru za rak.

Lijek ima crvenu nijansu, zbog čega je dobio nadimak, a poznato je da loše utiče srčani sistem dok liječi rak, prema Mofittovom centru za rak. Ona uzima oralnu hemoterapiju u petonedeljnim ciklusima, za koje je rekla da se “osjeća kao pravo smeće” svakih pet ili šest sedmica, iako je rekla da je PET skeniranjem nedavno pronađeno da više “nema dokaza bolesti”.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top