Odgovarajuća njega kože je od iznimnog značenja. Za svaki tip kože postoji njega odgovarajućim kozmetičkim preparatima. Kod suhe kože postoji deficit lipida u površinskom sloju te su potrebni masniji preparati koji nadoknađuju taj deficit i ostavljaju površinski zaštitni film na koži.

Kod masne kože imamo povećanu aktivnost žlijezda lojnica te su potrebni preparati koji reguliraju njihovu aktivnost, a istovremeno hidriraju kožu. Kod normalne kože i uz izbalansirane funkcije, potrebna je dnevna hidratacija.

Kožu treba prati nježnim gelovima ili otopinama kako ne bi nastala iritacija ili pojačano isušivanje kože, a povremeno je potreban piling (mehanički ili hemijski) kako bi se površinski sloj očistio od mrtvih zaostalih stanica i vanjskih nečistoća.

Svako zadovoljstvo u umjerenim količinama ne može naštetiti organizmu. Ipak postoje neke kožne bolesti i stanja kože koje pojačano reagiraju na vanjske faktore.

Masnija ili koža sklona aknama reagira pogoršanjem na mlijeko i mliječne proizvode te na proizvode koje imaju visoki glikemijski indeks.

Koža sklona crvenilu pojačano reagira na ljutu i začinjenu hranu. Alkohol pojačano dehidrira kožu, dok je pušenje, osim brojnih posljedica koje nosi, i uzrok prijevremenog starenja.

Tjelovježba povoljno djeluje na kožu, primarno zato što se poboljšava cirkulacija, ali je potrebna posebna njega tokom vježbanja upotreba čistih ručnika, redovno umivanje i tuširanje te izbjegavanje kozmetike koja začepljuje pore.

Neodgovarajuća kozmetika za određeni tip kože može pogoršati određene simptome. Masniji i uljni preparati kod kože skloni  aknama, naprimjer, dodatno začepljuju pore i pogoršavaju akne. Alkohol u kozmetici u većim koncentracijama isušuje kožu i uzrokuje iritacije.

Česti piling te mehaničko čišćenje lica kad nije indicirano može uzrokovati pogoršanja te nerijetko nastanak fleka i sitnih ožiljaka.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Badem keksići

Veoma ukusni keksići sa bademima. Sastojci: – 150 g brašna – 125…

Pet razloga zbog kojih je dobro jesti kiseli kupus

Kiseli kupus je neizostavna namirnica na stolovima zimi. On je izvor brojnih…

Kad posao postane najvažniji: Možda ste radoholičar, a ovo su navike koje to otkrivaju

Naučnici kažu kako ovisnost o poslu iz dana u dan postaje sve…

Jestivo sjemenje puno vitamina E

Bademi su veoma hranjivi i bogati zdravim mastima, antioksidantima, vitaminima i mineralima.…