ZDRAVLJE

NAMIRNICE  KOJE PROIZVODE GASOVENa popisu i lubenica

Ako zbog nadutosti i gasova izbjegavate namirnice poput graha, slanutka, kupusa i brokula, na ovu listu dodajtei još neke namirnice koje su manje poznate po tome što proizvode gasove.

Naime, nutricionist Sas Parsad navodi da neka hrana sadrži ugljikohidrate koje naše tijelo teže razgrađuje, a kao rezultat ti ugljikohidrati završavaju u našem debelom crijevu i proizvode gasove.

“Razine plinova razlikuju se od osobe do osobe. Naš jedinstveni probavni sistem, crijevne bakterije, razine enzima i osjetljivost igraju ulogu u određivanju naše reakcije na različitu hranu”, objašnjava Parsad.

Jabuke, kruške i lubenice

Voće je odličan međuobrok, ali ove tri namirnice mogu vam prouzrokovati plinove. Nutricionist Parsad navodi da jabuke, kruške i lubenice su voće koje sadrži relativno više razine fruktoze u usporedbi s nekim drugim voćem.

Međutim, on navodi da je moguće uživati u voću s visokim sadržajem fruktoze, bez plinova. Najbolji način je da smanjite količinu voća ili da radije birate zrelije voće.

Masna hrana

Prženi obrok poput ribe i krompira te druga masna hrana poput peciva, keksa, čokolade i masnih komada mesa mogu prouzrokovati gasove.

Jedan od razloga je zato što masnoj hrani treba više vremena da se razgradi u želucu i tankom crijevu nego drugim nutrijentima poput ugljikohidrata i proteina.Drugi razlog je taj što probava masti zahtijeva oslobađanje enzima gušterače kao što je lipaza.

Umjetni zaslađivači

Mnogi proizvodi sadrže umjetna sladila kao što su sorbitol i manitol. To su najčešće: proteinski napitci, gazirana pića i žitne pločice, ali i nemasni jogurti.Tamo ih fermentiraju crijevne bakterije, uzrokujući plinove i nadutost.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top