Nastavlja se agonija Sumeje Đidić (23) iz Sivrinog Sela kod Viteza, kojoj je prije 18 mjeseci, tačnije u junu 2020, u Turskoj transplantirana koštana srž.

Faktor je o borbi ove mlade žene, majke trogodišnjeg dječaka, sa nadležnim institucijama u Srednjobosanskom kantonu (SBK), pisao polovinom prošlog mjeseca, ali do sada se ništa nije promijenilo.

Kako bi joj se zaštitili zdravlje i život, Sumeji su u nalazu ljekari sa Klinike za hematologiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) preporučili četiri zaštitne vakcine koje mora primiti. Prvu je trebala dobiti godinu nakon transplantacije, drugu 13 mjeseci poslije, treću 14, a četvrtu dvije godine nakon transplantacije koštane srži.

Dakle, po nalazu sa KCUS-a, Đidić je do sada trebala primiti tri vakcine, a prvu još u julu. No, Sumeja do ovog trenutka nije dobila nijednu, iako joj prava na ovu zdravstvenu uslugu pripadaju po svim zakonima. Da stvar bude gora, u ovom trenutku niko od nadležnih zdravstvenih ustanova u Srednjobosanskom kantonu ne zna kako da Đidić dođe do prijeko potrebnih vakcina.

Sumeja kaže kako su je prethodnih mjeseci slali iz ustanove u ustanovu, a cilj svih je bio da odgovornost skinu sa sebe.

– Prvo sam upućena u Dom zdravlja Vitez, gdje su mi rekli da oni vakcine moraju dobiti od Zavoda za javno zdravstvo Srednjobosanskog kantona, i uputili me direktoru Seadu Karakašu, sa kojim sam razgovarala, a onda me je on ponovo vratio u Dom zdravlja Vitez od kojih opet nije dobila nikakav konkretan odgovor – govori Sumeja.

Direktorica Doma zdravlja Vitez dr. Ana Šimunović kaže kako je u “slučaju Sumeje Đidić” uputila dopise Zavodu za javno zdravstvo SBK, koje ovu zdravstvenu ustanovu opskrbljuje vakcinama, ali i Zavodu zdravstvenog osiguranja SBK, da se pacijentici refundira novac u slučaju da ona kupi vakcine u apoteci.

– Dom zdravlja je dobio odgovor iz oba zavoda – dodaje Šimunović, ali na pitanje šta im je odgovoreno, kaže kako to “u ovom trenutku ne zna”, ali da je o sadržaju upoznata i pacijentica. Đidić pak kaže kako nju do sada niko nije pozvao iz Doma zdravlja Vitez i upoznao je sa odgovorima iz spomenutih zavoda.

– Što se tiče refundiranja troškova, od četiri vakcine koje su mi preporučene da ih moram primiti kako bih zaštitila svoje zdravlje, tri se ne mogu nabaviti ni u jednoj apoteci jer nisu u prodaji. Samo jednu je moguće kupiti i ona košta 120 KM. Ali šta ću sa ostale tri vakcine. Meni je svaki dan ugroženo zdravlje, a te vakcine bi pomogle da me zaštite od virusa i bakterija. Sezona je prehlada, gripe, imam trogodišnje dijete koje često iz vrtića donese neku virozu, a ja sam uvijek meta. Ishod se nikada ne zna. Tu je i COVID-19, ali vakcinu protiv koronavirusa ne smijem dobiti dok ove četiri ne primim. Nedavno sam završila u bolnici zbog tromboze desne noge, sami bog me je spasio – ističe Đidić.

O borbi Sumeje Đidić upoznato je i Udruženje dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Federacije BiH koje je od nadležnih kantonalnog i entitetskog zavoda za javno zdravstvo zatražio odgovor – zašto transplantirana osoba mjesecima ne može dobiti vakcine koje joj po zakonu pripadaju?!

Predsjednik Tomislav Žuljević kaže kako je na adresu Udruženja jučer stigao odgovor od Karakaša, direktora Zavoda za javno zdravstvo SBK, u kojem je navedeno da je “Đidić u ovoj ustanovi dobila sve potrebne informacije, odnosno koje od preporučenih vakcina, gdje i na koji način može dobiti”.

U odgovoru Zavoda za javno zdravstvo SBK, koji nam je Žuljević proslijedio, još stoji da “oni nemaju pouzdanu informaciju koji su razlozi zbog kojih se do sada nije realizirala zaštita pacijentice, te da se tome mora što prije pristupiti”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…