Više od stotinu privatnih zdravstvenih ustanova u Kantonu Sarajevo, jednom od deset kantona u Federaciji BiH, radi nezakonito, s obzirom na to da nisu izvršile obavezu verifikacije medicinske opreme.

Ovo je za Radio Slobodna Evropa (RSE) izjavio u ponedjeljak, 15. novembra, ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić.

Među njima su i privatne ordinacije u Sarajevu, u kojima je prije nekoliko dana operirana dvoipogodišnja djevojčica koja je 14. novembra preminula u Kliničkom centru Sarajevo. To je potvrđeno iz “Verlaba”, jedine laboratorije u Bosni i Hercegovini (BiH) za verifikaciju osoblja i opreme ordinacija.

Djevojčica iz Kaknja, u srednjoj Bosni, preminula je tri dana nakon što je, zbog korekcije spuštenog očnog kapka, operirana u privatnoj ordinaciji u Sarajevu.

“Zdravstvene ustanove, koje su u fokusu, uopće se ne nalaze u našoj bazi verifikovanih ustanova. To znači da iste nisu ni prijavile medicinske uređaje, a samim tim da ih nisu ni zakonski verifikovali. Zakon je jasan. Ukoliko neko koristi neverifikovanu medicinsku opremu, to znači da pruža tretman i dijagnostiku sa zakonski neispravnom opremom”, naveli su iz laboratorije “Verlab” u saopćenju za javnost.

U ovoj laboratoriji sačinili su, također, listu zdravstvenih ustanova u Kantonu Sarajevo koje iz vršavaju zakonske obaveze. Na listi onih čiji uređaju su verificirani su 73 ustanove.

Medicinski uređaji čija je obavezna verifikacija određena Zakonom o mjeriteljstvu BiH su EKG uređaji, pacijent monitori, defibrilatori, respiratori, anesteziološke mašine, inkubatori za bebe, infuzomati, perfuzori, dijalizni aparati, terapeutski ultrazvuci i mjerila krvnog pritiska.

U Zakonu je navedeno da se medicinski uređaji koji nisu verificirani ne smiju upotrebljavati, jer se smatraju neispravnim.

Policija i Tušilaštvo KS istražuju smrt djevojčice iz Kaknja
Dvoipogodišnja djevojčica pregledana je u u četvrtak, 11. novembra, u jednoj privatnoj ordinaciji, a operirana u prostorijama druge.

Operativni zahvat izveden je pod totalnom anestezijom, ali došlo je do komplikacija. Djevojčica je pala u komu i prevezena je u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS), gdje je u nedjelju preminula.

Slučaj njene smrti ispituje policija, te Tužilaštvo Kantona Sarajevo, koje je naložilo obdukciju tijela.

“Nakon analize prikupljene medicinske dokumentacije, nalaza obdukcije, potrebnih vještačenja, analize izjava više osoba, te drugih radnji dokazivanja koje se poduzimaju, bit će utvrđeno da li ima elemenata krivične odgovornosti vezano za liječenje i smrt djevojčice”, saopćilo je kantonalno Tužilaštvo.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Nakon gostovanja na FACE-u objavljene kompromitirajuće fotografije: Ana Jež i Dalibor Pavlović u zagrljaju…

Na pojedinim fotografijama nalaze se Ana Jež i Dalibor Pavlović, a prema…

Po 100 KM za penzionere sa najnižom penzijom

Penzioneri sa područja Bijeljine, koji primaju najnižu penziju, dobiće po 100 KM…

Ejub Ganić poručio: Mladi, ne žurite sa odlaskom iz Bosne

Mi možemo ovu zemlju preporoditi! Zamolio bih mlade da izađu na izbore,…

Objavljeno koliko je u FBiH zaposlenih prema prebivalištu zaposlenika

Prema podacima Porezne uprave FBiH, broj zaposlenih u Federaciji prema prebivalištu zaposlenika…