Jučerašnji dan kreirao je još jednu aferu regionalnog karaktera, a to je, bez sumnje, otkazivanje posjete našoj zemlji hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića. Milanović je ovom prilikom zaigrao na kartu koju je ranije znala koristiti njegova prethodnica Kolinda Grabar-Kitarović – sigurnosna situacija.

Sigurnosni ekspert Safet Mušić, na osnovu vlastitih istraživanja, analizirajući Milanovićevu odluku i procjene hrvatskih službi, kaže kako se vjerovatno radi o prijetnjama s društvenih mreža.

“Toga je bilo i ranije, i za razne političare. S obzirom na sve, s 99 posto sigurnosti bih isključio prijetnje koje bi bile povezane s nekim ekstremističkim organizacijama ili grupama, bilo da imaju vjersku, ideološku, terorističku ili neku drugu agendu. Pojedince je teško nadzirati, imate i slučaj pojedinca koji je pucao na Hrvatski sabor. Je li terorist ili nije?! Takve ili slične pojedince ne možemo isključiti ni u BiH, gdje 30 posto sudionika rata pati od PTSP-a, prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije”, kaže Mušić za Klix.ba.

Prema Mušićevim riječima, Milanović nije toliko neozbiljan da bi koristio sigurnosne službe tek tako, baš bez ikakve podloge, makar bila riječ i o pojedincima ili komentarima s interneta, ali ističe kako nije nemoguće da u procjeni odgode Milanovićeva puta nije bilo i političke dimenzije.

“Zaista ne mogu tvrditi, ali moguće da su na Pantovčaku procijenili kako bi Milanoviću trenutno politički više odgovaralo ne otići, nego otići u BiH. Moguće da mu se to uklapa u kakvu agendu, možda postoji zajednički politički nazivnik svih njegovih nedavnih ispada kada je riječ o BiH. Jedan ispad može se svakom dogoditi, ali ne cijela serija”, smatra Mušić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…