Da nije šala u pitanju, Escobar je, kako saznaje BN, to kazao i predsjedniku NSRS Nedeljku Čubriloviću kome je saopštio i da će biti sankcionisani i svi poslanici koji budu glasali za jednostrane odluke vraćanja nadležnosti s BiH na Republiku Srpsku

Najave sankcija ne samo pojedincima, nego i firmama koje ih podržavaju, a i koje se dovode u vezu sa sumnjvim poslovima, očito su dale rezultata pa nema posebne sjednice Narodne skupštine o vraćanju ranije prenesenih nadležnosti s nivoa Republike Srpske na BiH.

Treba podsjetiti da je ranije rečeno da će ta sjednica biti održana početkom novembra, zatim 18. novembra, da bi se danas na Kolegijumu NSRS saznalo da nije dogovoren termin održavanja te sjednice, a i kada bude (ako bude uopšte) na dnevnom redu neće biti prijedloga zakona o vraćanju nadležnosti u odbrani, finansijama i pravosuđu…, kako je to ranije najavljivao član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, piše BN.

Na posebnoj sjednici, čiji datum održavanja visi u vazduhu, umjesto povlačenja saglasnosti u OSBiH i najave formiranja Vojske Republike Srpske, zatim povlačenja saglasnosti o formiranju VSTS i Uprave za indirektno oporezivanje, OSA-e… naći će se informacije o prenošenju nadležnosti sa Republike Srpske na BiH sa prijedlogom zaključaka…

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je danas u Banjaluci da neće biti odgođena posebna skupštinska sjednica o vraćanju nadležnosti i da oni koji tvrde suprotno žele politizovati situaciju.

– Nismo usaglasili termin posebne skupštinske sjednice zbog obaveza predlagača sjednice, ali smo utvrdili prijedlog dnevnog reda. Po završetku redovne sjednice biće održana posebna – rekao je Čubrilović novinarima nakon sjednice Kolegijuma Narodne skupštine Republike Srpske.

Predlagači informacija su predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i klubovi poslanika SNSD, SP, Demosa, Ujedinjene Srpske, NPS i poslaničke grupe NDP.

Međutim, sasvim je jasno da prijetnje sankcijama, koje je nedavno prenio američki specijalni predstavnik Gabriel Escobar Dodiku i ne samo njemu, su očito doprinijele da Dodik povuče ručnu i pokuša sačuvati porodični biznis.

Tome u prilog idu i nezvanične informacije da je među firmama koje bi mogle osjetiti te sankcije i kompanija “Prointer” koja je, kako je sam Dodik priznao, povezana sa njegovim sinom.

Tu su i ostale povlaštene firme u Republici Srpskoj, koje se dovode u vezu sa bliskim ljudima Milorada Dodika, a koje imaju poslove ne samo u Srpskoj i BiH nego i u regionu.

Podsjetimo da je Eskobar javno rekao da “ono što Dodik radi je da zaštititi svoju moć i svoj novac”.

– Tražim od ljudi da ne nasjedaju na to – poručio je tada Eskobar.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Potvrđena optužnica protiv bivše ministrice u Vladi KS Amele Dautbegović

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv bivše…

Mlada Slovenka umrla nakon vakcinisanja Johnson&Johnson

Mlada Slovenka umrla je od posljedica moždanog udara manje od dvije sedmice…

Anketa: Da li bi stupili u brak s osobom druge vjere?

Bosna i Hercegovina od pamtivijeka važi za zemlju koja je oličenje multietičnosti.…

U saobraćajnoj nesreći kod Kiseljaka poginuo pješak

U mjestu Višnjica Polje kod Kiseljaka večeras se dogodila saobraćajna nesreća u…