ZDRAVLJE

NAJZDRAVIJE POVRĆE NA SVIJETU SE PRETVARA U OTROV AKO GA OVAKO SPREMITE: BOLJE ONDA DA GA UOPĆE NE JEDETE!Španać je pun vitamina i minerala, a najpoznatiji je po visokom sadržaju gvožđa zbog čega je često zastupljen u raznim dijetama. Međutim, jako je važno da znate kako pravilno da ga spremite.

Španać prilikom kuhanja gubi dosta hranljivih vrijednosti. Veliki dio vitamina i minerala gubi se prilikom kuhanja i ostaje u vodi u kojoj se kuhalo, pa tako nećete dobiti dovoljno vitamina C i folne kiseline kao kada biste jeli spanać drugačije spremljen.

Nije ga dobro jesti ni sirovog jer se ne smatra najboljim izvorom kalcijuma zato što sadrži oksalnu kiselinu, koja spriječava apsorpciju kalcijuma. Drugim riječima: iz španaća ćete dobijati vitamin C i folnu kiselinu, ali ne i kalcijum.

Umjesto klasičnog kuhanja španaća, kuhajte ga na pari. I postoji još jedno pravilo, vodite računa da ovo povrće ne podgrijavate, jer u sebi sadrži nitrate koji usljed dejstva mikroorganizama i zagrijavanja prelaze u nitrite i dalje u nitrozamine, koji su veoma štetni i kancerogeni za ljudski organizam.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top