Aroniju često nazivaju najzdravijom biljkom na svijetu, a tu je titulu zaslužila zbog mnogobrojnih ljekovitih svojstava.

Aronija je višegodišnji listopadni grm, koji karakterišu sitne bobice kiselkastog, trpkog okusa. Postoje tri vrste aronije – crvenoplodna, ljubičastoplodna i crnoplodna aronija, a ova zadnja se najčešće uzgaja u Evropi. Smatra se jednim od najbogatijih izvora antioksidansa, zbog čega se naziva najzdravijom biljkom na svijetu.

Ova biljka izgledom podsjeća na crnu ribizlu i borovnicu, no od njih se razlikuje po tome što izvrsno podnosi niske temperature pa se naziva i sibirskom borovnicom.

Zašto je aronija odličan lijek?

Od aronije se prave sokovi, džemovi, čaj pa i vino, no najbolje ju je jesti samu jer ćete tako izvući najbolje iz nje. Evo zbog čega je vrijedno pretrpjeti njen gorki okus.

Poboljšava imunitet

Aronija sadrži hrpu vitamina, minerala, vlakna i antioksidanse: vitamine B grupe, vitamin C, K i E, kalcij, magnezij, kalij, željezo, cink i natrij. Osim toga, neka istraživanja su pokazala da aronija djeluje i protiv bakterija, posebno Escherichiae coli, te protuupalno zbog čega podiže imunitet i štiti od sezonskih bolesti.

Smanjuje loš holesterol

Zbog antioksidanata, među kojima je najviše polifenola, aronija je posebno dobra za očuvanje srca i krvnih sudova jer smanjuje razinu lošeg holesterola i triglicerida koji povećavaju rizik od nastanka dijabetesa i srčanih bolesti. U istraživanju na 38 ispitanika utvrđeno je da je 300 mg aronije dnevno uspjelo znatno smanjiti trigliceride, loš holesterol i ukupni holesterol.

Može zaštititi od raka

Istraživanja na epruvetama i životinjama su pokazali da antioksidansi antocijani u bobicama aronije mogu zaustaviti rast stanica raka debelog crijeva, no potrebno je još mnogo istraživanja, posebno na ljudima, kako bi se utvrdio tačan učinak aronije na tumorske stanice.

Usporava starenje

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Badem keksići

Veoma ukusni keksići sa bademima. Sastojci: – 150 g brašna – 125…

Pet razloga zbog kojih je dobro jesti kiseli kupus

Kiseli kupus je neizostavna namirnica na stolovima zimi. On je izvor brojnih…

Kad posao postane najvažniji: Možda ste radoholičar, a ovo su navike koje to otkrivaju

Naučnici kažu kako ovisnost o poslu iz dana u dan postaje sve…

Jestivo sjemenje puno vitamina E

Bademi su veoma hranjivi i bogati zdravim mastima, antioksidantima, vitaminima i mineralima.…