Vrijednost turske lire je najniža u historiji – jedan dolar iznosi skoro 12,5 lira. Pad vrijednosti ove valute nastavio se danas te je time premašena “psihološka” granica od 11 lira.

Tim Ash iz kompanije za finansije Bluebay Asset Managment je komentarisao slabljenje turske valute.

“Ludost je to gdje se nalazi lira, ali to je posljedica lude monetarne politike”, rekao je Ash.

Pad vrijednosti se nastavio nakon što je predsjednik ove države Recep Tayyip Erdogan ponovo najavio da će insistirati na smanjenju kamatne stope, smatrajući da će to doprinijeti ublažavanju inflacije. Ovaj potez je predstavio kao dio “ekonomskog rata za nezavisnost”. Odbio je pozive investitora i analitičara da promijeni ekonomsku politiku.

Inflacija u Turskoj trenutno iznosi 20 posto. Vrijednost lire se od početka ove godine snizila za 40 posto, a samo tokom prošle godine taj pad je bio 20 posto.

Prema pisanju CNBC-a, ovo se počelo dešavati 2018. godine, a što je posljedica kombinacije pogoršanih geopolitičkih odnosa sa Zapadom, deficita tekućeg računa, smanjenja deviznih rezervi i rastućeg duga. Kao najznačajniji uzrok se ističe odbijanje rasta kamatnih stopa.

Erdogan je kamatne stope nazvao “neprijateljima”. Investitori strahuju i zbog toga što je Centralna banka ove zemlje sve manje nezavisna. Odlukom Erdogana od 2019. do danas tri guvernera su smijenjena. Bivši zamjenik guvernera Semih Tumen, koji je smijenjen u oktobru ove godine, je kritikovao Erdogana.

“Moramo napustiti ovaj iracionalni eksperiment, za koji ne postoji šansa da će uspjeti, te se vratiti kvalitetnoj politici kojom će se zaštititi vrijednost turske lire i dobrobit turskog naroda”, poručio je Tumen, prenosi CNBC.

Erdoganova vladajuća Stranka pravde i razvoja (AKP) je godinama uspjeh zasnivala na znatnom ekonomskom rastu za koji je Bloomberg istakao da je često bio zasnovan na smanjivanju troškova kreditiranja. Podrška AKP-u je počela opadati usljed ekonomskih problema uzrokovanih pandemijom koronavirusa.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Ukinute vize: Od danas državljani Hrvatske mogu lako u Ameriku

Hrvatski državljani od danas mogu putovati u SAD bez vize, saopćili su…

Oboren rekord u Engleskoj nakon 44 penala, vlasnik kluba išao po hranu i stigao na kraj

Engleski niželigaši Old Wulfrunians i Lane Head oborili su državni rekord nakon…

Holandski motociklist na čudesan način izbjegao pad s motora pri velikoj brzini

Holandski motociklist Bo Bendsneyder (22) na čudesan način izbjegao je pad s…

Ženi prijeti 20 godina zatvora zbog svađe oko maske u avionu

Žena iz Texasa sada se suočava sa potencijalnom 20-godišnjom zatvorskom kaznom zbog…