ZDRAVLJE

Najgori oblik virusa do sada: XBB može naštetiti nevakcinisanim i starijimDok svjetski mediji uveliko pišu o novoj podvarijanti koronavirusa pod nazivom XBB, a koja se nedavno pojavila u Singapuru i udvostručila nove slučajeve u jednom danu, u Bosni i Hercegovini, s druge strane, sve je manji broj novooboljelih od zaraze koronavirusom.

XBB je na mnogo načina najgori oblik virusa do sada. Zarazniji je od bilo koje prethodne varijante ili podvarijante. Također, izbjegava antitijela iz monoklonskih terapija, potencijalno čineći čitavu kategoriju lijekova nedjelotvornim kao Covid tretmani, navode svjetski mediji.

Prof. dr. Teufik Goletić, šef Laboratorije za molekularno-genetička i forenzička ispitivanja na Veterinarskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, u izjavi za Oslobođenje pojašnjava da podvarijanta XBB omikrona za sada nema naučnih dokaza koji bi pokazali da uzrokuje ozbiljniju ili bitno različitu kliničku sliku od one koja prati dominantne omikron subvarijante (BA.5 i BA.4).

– Prema do sada poznatom, može uzrokovati ozbiljniju kliničku sliku kod nevakcinisanih osoba, pogotovo onih iz rizičnih kategorija (stariji od 65 godina, imunokompromitirane i osobe sa komorbiditetima). Kod imuniziranih ili osoba koje su preboljele infekciju klinička slika je slična onoj koju uzrokuju pomenute dominantne podvarijante omikron varijante SARS-CoV-2, naglašava prof. dr. Goletić.

Potpuno je to normalna stvar koja se dešava sa tim virusima i organizmima na svijetu, a pogotovo mRNA virusima, govori nam dr. sci. biomedicine Rijad Konjhodžić, direktor Genetičkog centra Alea dr. Kandić, naglašavajući da sa pojavljivanjem novih podsojeva ne trebamo biti zabrinuti.

– Ono što treba jeste stalno da čekiramo, a ne odnosi se samo sa Covid-19 nego i druge viruse, pratimo njihove linije i da ih zajedno sa kliničkim slikama upoređujemo. Da vidimo da li postoji razlika u kliničkim slikama u njihovoj strukturi, da li postoje teže ili lakše kliničke slike koje se vežu uz jedan soj ili podvrstu određenog virusa, pojašnjava dr. Konjhodžić.

Naglašava da, dokle god stručnjaci prate virus Covid-19, sekvencirajući ga, primjećuju da se njegov genotip mijenja.

– I onog momenta kada se on dovoljno promijeni, onda ćemo ga stavljati u podsojeve ili sojeve ili u jednom momentu kada pređe u potpuno novi organizam. To je potpuno normalna stvar, tvrdi dr. Konjhodžić.

– Brižno pratimo sve informacije putem Svjetske zdravstvene organizacije i drugih uglednih zdravstvenih institucija u svijetu o kretanjima pandemije Covid-19. Kao i do sada, Zavod će u skladu sa svojim odgovornostima i kapacitetima odgovoriti na sve nove izazove, odnosno reakcija će biti usklađena razmjerno ugrozi, kratko su na naš upit o tome koliko smo spremni na pojavu novih sojeva virusa odgovorili iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Podsjećaju da pandemija nije završila i da je jedini učinkoviti put za smanjenje smrtnosti i teških posljedica cijepljenje protiv Covid-19, koje treba biti dostupno u svakom domu zdravlja u FBiH.

Prema posljednjim izvještajima, naša zemlja bilježi 36 osoba pozitivnih na koronavirus od 554 obrađena testa. Prijavljen je jedan smrtni ishod i to u Federaciji BiH, podaci su iz entitetskih ustanova za javno zdravstvo i Vlade Brčko distrikta BiH.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top