ZDRAVLJE

NAJČEŠĆI SIMPTOMI KAMENA U BUBREZIMABubrežni kamenci su tvrde mase koje se mogu razviti u bubrezima.

Kalcij i drugi minerali u mokraći mogu se kristalizirati, stvarajući kamenje veličine od zrnaca pijeska do malih kamenčića ili čak komadića poput šljunka.

Niz je razloga koji mogu biti odgovorni za pojavu bubrežnih kamenaca, a neki od njih uključuju neodržavanje hidratacije, korištenje antibiotika, uzimanje visokih doza vitamina C…

Uobičajeni simptomi

U nekim slučajevima, mali bubrežni kamenci mogu biti bezbolni, ali ako blokiraju protok urina ili se zaglave u ureteri, mogu uzrokovati niz neugodnih simptoma.

Bol

Osobe koje imaju bubrežene kamence navode da osjećaju nesnosnu bol. Ta bol može biti poput izuzetno jakih grčeva. Može se javiti jako oštra bol kod osoba koje pate od ovog stanja, a bol može dolaziti u valovima – u jednom trenutku je jaka, a u drugom slabija.

Bol se može javiti na nekoliko mjesta, uključujući stomak, leđa i prepone. Muškarci mogu osjetiti bol u testisima ili vrhu penisa, dok žene mogu osjetiti bol u stidnim usnama.

Krv u urinu

Ako primijetite ružičastu, crvenu ili smeđu mokraću, to ukazuje na prisutnost krvi u mokraći. To je jedan od uobičajenih simptoma povezanih s bubrežnim kamencima.

Krv u mokraći naziva se hematurija. Ponekad je ta krv vidljiva golim okom, a ponekad je vidljiva samo mikroskopom. Može ukazivati na brojna stanja, pa sam po sebi ovaj simptom ne znači nužno da osoba ima bubrežni kamenac.

Problemi s mokrenjem

Niz problema s mokrenjem može ukazivati na bubrežne kamence: učestalo mokrenje, poteškoće ili nemogućnost mokrenja, osjećaj jake boli tokom mokrenja te loš miris ili mutan izgled urina.

Mučnina i povraćanje

Bolovi se mogu pojaviti u stomaku, ali mučnina i povraćanje jedini su drugi gastrointestinalni simptomi koji prate bubrežni kamenac. Ovi su simptomi vjerojatno reakcija na bol.

Temperatura

Temperatura koja može biti praćena groznicom još je jedan potencijalni simptom bubrežnih kamenaca. To je također znak da možda imate infekciju mokraćnog sistema. Ako osjetite bolove u stomaku i donjem dijelu leđa te imate povišenu tjelesnu temperaturu, odmah bi trebali zatražiti ljekarsku pomoć jer je ta kombinacija simptoma vjerovatan znak infekcije mokraćnog sistema, koja može brzo napredovati do sepse, po život opasne infekcije, piše Health.

Kada posjetiti ljekara?

Ovisno o veličini i lokaciji, možda će vam trebati liječenje za uklanjanje ili razbijanje kamenca kao i lijekovi za ublažavanje bolova.

Ako vaša bol nije tako jaka, možda nećete smatrati da vam je potreban ljekar, ali ako imate navedene simptome, svakako biste se trebali javiti svom ljekaru.

Bubrežni kamenci mogu izazvati bol i druge neugodne simptome. Dok neki kamenci prolaze sami, drugi mogu zahtijevati liječenje, posebno ako kamenac blokira mokraćovod ili imate znakove infekcije. Prema tome, obratite se svom ljekaru ako sumnjate da imate kamenac.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top