Zdravlje probavnog sustava nikad se ne smije ignorirati. Ne samo da utječe na kvalitetu života, pa onda i na mentalno zdravlje, već su nedavne studije pokazale da može ostaviti posljedice i na krni tlak.

Zdrava probava, koliko god problema imali, moguća je i može se kontrolirati kroz dnevnu prehranu. Primjerice, puno prerađene hrane i alkohola sigurno nije put prema zdravlju.

No, izborom namirnica možete utjecati i poboljšati probavu. Stručnjaci su za EatThis otkrili neke namirnice koje u tome mogu pomoći.

Grah, grašak i druge grahorice odličan su dodatak prehrani i pridonose zdravlju probavnog sustava jer se ponašaju kao probiotici.

Grašak, razne vrste graha i leće, slanutak i druge grahorice odličan su izvor vlakana koje pridonose zdravlju probavnog trakta i pomažu probavi.

Ako na dnevnoj bazi ne unosite dovoljno vlakana, mogli bi se osjećati napuhnuto, češće biti gladni ili patiti od bolova u želucu. To znači da je vrijeme za uvođenje grahorica u prehranu.

Osim grahorica, i bobičasto voće je sjajan izvor vlakana i stručnjaci savjetuju da ih uvijek imamo pri ruci, ako ništa smrznute. Također, pune su antioksidansa i vitamina C koji hrani dobre bakterije i smanjuje upalne procese.

Mogu se miješati s jogurtom ili dodati u smoothie, a naravno odličan su sastojak raznih muffina i kolača.

Stručnjaci ističu da uvođenje fermentiranih proizvoda u dnevnu prehranu značajno pridonosi zdravlju probavnog sustava. To mogu biti razne verzije jogurta, miso (fermentirana sojina zrna) ili kiselo zelje.

Studija iz 2021. otkrila je da prehrana bogata fermentiranom hranom poboljšava raznolikost bakterijske mikroflore.

Na probavu negativno može utjecati i monotoni jelovnik, odnosno neprestano konzumiranje jedne te iste hrane. Šira paleta namirnica dovodi do šireg raspona dobrih bakterija u probavnim sustavu što je uvijek dobro.

Uz sve ovo preporuča se pijenje puno vode kao i dovoljno odmora, piše EatThis.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Badem keksići

Veoma ukusni keksići sa bademima. Sastojci: – 150 g brašna – 125…

Pet razloga zbog kojih je dobro jesti kiseli kupus

Kiseli kupus je neizostavna namirnica na stolovima zimi. On je izvor brojnih…

Kad posao postane najvažniji: Možda ste radoholičar, a ovo su navike koje to otkrivaju

Naučnici kažu kako ovisnost o poslu iz dana u dan postaje sve…

Jestivo sjemenje puno vitamina E

Bademi su veoma hranjivi i bogati zdravim mastima, antioksidantima, vitaminima i mineralima.…